2010-06-18

Schweiziskt världsrekord i valutaintervention

Bloggrannen Musik @ Centrifugen tipsade redan förra veckan om den rekordstora valutaintervention som Schweiz' nationalbank gjorde i maj. Eftersom svenska ekonomimedia helt tycks ha missat detta är det värt att påminna om det igen. Ta en titt på diagrammet nedan över Schweiziska nationalbankens (SNB) innehav av utländska obligationer.
Notera hur de har formligen exploderat sedan årsskiftet. Redan under 2009 var det en kraftig tillväxt (ungefär en fördubbling), men bara under de första fem månaderna i år har de alltså ökat med en bra bit över 100 procent! Allt detta för att hålla nere värdet på schweizerfrancen, som ju ses som "säker" valuta i ekonomiska orostider. Särskilt i och med krisen i omgivande euroland har schweizerfrancen blivit populär.

Mark Chandler noterar att bara i maj köpte SNB europeiska obligationer för smått otroliga 55 miljarder euro, vilket är mer än Europeiska centralbankens (ECB) inköpsprogram för att stödja PIIGS-länderna, som "bara" var på 40 miljarder euro. Hur man än jämför är ökningen i SNB:s innehav av utländska obligationer otroligt stor - drygt 50 procent på en månad! Drygt 130 procent av privatkonsumtionsbiten i Schweiz' BNP! JP Morgans analytiker kommenterar att detta är världsrekord i valutaintervention "We would need to check my records a little more careful but we suspect the SNB has set a new world record with its FX intervention in May." Tracy Alloway på FT Alphaville säger att det är "Some pricey FX meddling" - en väldigt dyr valutaintervention.

I svenska media går det som sagt inte att hitta något om denna smått sensationella ekonominyhet. Det mesta man hittar vid en sökning på Schweiz är att de överraskande vann matchen i fotbolls-VM i förrgår mot Spanien. Det är överhuvudtaget rätt svårt att gräva fram riktiga viktiga nyheter just nu, eftersom allt döljs under dubbla lager av fotbolls-VM och prinsessbröllop. Dock kan man i notiser från igår i E24 och di.se läsa att SNB inte överraskande fortsätter med näranollränta ett tag till, men "Enligt banken har deflationsriskerna nu i stort sett försvunnit". Det som man kan tolka som någon form av hänvisning till SNB:s intervention är "SNB kommenterade inte valutakursen i sin kommuniké men kommer att agera vid behov om förstärkningar i francens växelkurs hotar att leda till deflation." Men utan att veta vilka händelser som detta refererar till torde läsarna helt missa vad detta egentligen betyder. SNB tänker alltså fortsätta med sitt världsrekord om det behövs?

Vad SNB:s agerande kommer att innebära i längden är svårt att sia om, men en sak är säker - det leder inte till någon stabilisering av det globala finansiella systemet. Frågan är bara hur länge vansinnet kan fortgå. Det globala finansiella systemet börjar alltmer likna en gammal risig luftballong där varje ny läcka har lappats på med en tygbit. Det kan fortgå tills ballongen blir så tung att den inte längre kan lyfta. Och för varje ny tyglapp som tynger ner ballongen måste man elda på mer gasol för att få upp den i luften - det blir dyrare och dyrare. Sen ska vi inte glömma att gasolen under tiden blir allt dyrare på grund av peak oil. Kombinationen av rekordstor kreditbubbla och oljetoppen är ingen höjdare.

[Andra bloggar om , , ]

5 kommentarer:

 1. Har inte nån kommit med en pressrelease via TT så står det inget i tidningarna.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det är en förklaring till att många dagstidningar går så dåligt - ingen tycker om en lögnare. Allt tidningarna gör är att försöka tuta i oss de lögner som den stora massan måste tro på (till exempel att huspriserna kommer att fortsätta stiga) för att det ekonomiska systemet ska hålla ihop. Hade de sagt att hyperinflation är nära och att alla bör köpa guldtackor hade hela skiten rasat ihop lika snabbt som WTC7.

  SvaraRadera
 3. Woodrow Wilson2010-06-18 19:21

  I am a most unhappy man. I have unwittingly ruined my country. A great industrial nation is controlled by its system of credit. Our system of credit is concentrated. The growth of the nation, therefore, and all our activities are in the hands of a few men. We have come to be one of the worst ruled, one of the most completely controlled and dominated Governments in the civilized world - no longer a Government by free opinion, no longer a Government by conviction and the vote of the majority, but a Government by the opinion and duress of a small group of dominant men.

  1919-06-18 19.21

  SvaraRadera
 4. Teh bigger they get, the harder they fall.

  SvaraRadera
 5. Att guld är ett bra skydd mot inflation kan jag förstå, men kan någon förklara hur guldpriset skulle påverkas av deflation. Borde det inte sjunka då?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.