2010-06-28

Vem vill köpa Grekland?

Jag läser att Grekland säljer av några öar och annat statsägt land för att minska sin statsskuld. Man säljer också av nästan halva innehavet i det statliga järnvägsbolaget och lite annat smått och gott.

Vi svenskar ska vara väldigt glada att vi inte sitter i en sådan skuldfälla. Det är tack vare den statsskuldssanering som skedde under Göran Perssons regeringstid och sedan tack vare att den nuvarande regeringen behållit en rimlig budgetdisciplin trots ekonomisk kris.

Vad vi nu måste se upp för framöver är att svenska staten måste behålla denna budgetdisciplin, oavsett vilken regering vi får efter höstens val. Och även om världsekonomin skulle hamna i ny kris, får vi inte öka på vår statsskuld alltför mycket. Det är nu inte bara "domedagsekonomer" som Nouriel Roubini som varnar för depression, utan även ekonomer närmare huvudfåran, såsom ekonomipristagaren Paul Krugman.

Visst kommer det att svida när krisen slår till igen och staten tvingas spara och/eller höja skatter, men alternativet är värre. Tänk er en överskuldsatt svensk stat som tvingas sälja ut exempelvis stora delar av Sveaskogs marker.

För den kris vi står inför är inte av övergående slag. Cornucopia kallar det för en "perma-recession i spåren av peak oil". Jag har varit inne på liknande tankegångar. "Kommer vi istället att få se en ekonomisk kontraktion utan motstycke i mänsklighetens historia?"

Därför går det inte för staten som vid tidigare recessioner att genom stimulansåtgärder för lånade pengar lyfta ekonomin. För det kommer aldrig någon längre tillväxtperiod då staten kan betala tillbaks lånen.

Jag är ledsen om jag förstört din dag. Men det är tyvärr så som John Michael Greer säger "There is no brighter future ahead" - det finns ingen ljusnande framtid framför oss.

Men vi kan göra framtiden mer dräglig genom att göra rätt nu. Så oavsett vem som vinner höstens val - tala om för din favoritpolitiker att du inte vill se underskott i statsbudgeten. För vår och våra barns skull!

Bloggrannen Efter oljan skriver idag mycket läsvärt om hur han ser på kopplingen mellan peak oil och bland annat ekonomin.

[Andra bloggar om , , , , , ]

13 kommentarer:

 1. Du har väl noterat att Krugman varnar för depression just för att diverse stater försöker minska sina budgetunderskott...?

  SvaraRadera
 2. Använd gärna http://faxmaskinen.se/skicka-fax, som har en lista över politiker och är till för att skicka fax. Dom tenderar att lyssna mer då verkar det som.

  SvaraRadera
 3. ...den statsskuldssanering som skedde under Göran Perssons regeringstid...

  Jag är lite tveksam till denna sanering av ekonomin.
  Försäljningen av statliga tillgångar tycker jag mest liknar att Kronofogden säljer av dina tillgångar för att täcka dina skulder.
  Absolut ingenting att skryta över, än mindre något att tala om när man vill visa hur duktig man är.
  Min uppfattning är, att när man redovisar statsskulden, så skall även återköpskostnaden för såld statsegendom adderas till statsskulden.
  Jag blir ju inte ett dugg rikare om jag säljer min bostad och använder pengarna till att betala av på mina lån.

  Peter S

  SvaraRadera
 4. Det är roligt att du citerar ärkedruiden! Han är en av få som har ett lite större perspektiv och som inte snöar in sig på oljetoppen och klimatförändringarna som våra enda problem.

  SvaraRadera
 5. När jag blir stor ska jag också bli ärkedruid.

  krugman hade nån jättelång artikel i nytimes som jag inte orkade läsa.

  SvaraRadera
 6. Vem vet, kanske kommer Ryssland att köpa tillbaka Alaska när USA hamnar i samma situation.

  SvaraRadera
 7. Är inte detta sakta men säkert slutet på västvärlden. Inget abrupt slut på några månader utan att Kina och Indien tar över senast 2020. Västvärlden har gigantiska skulder som skall betalas tillbaka (har aldrig skett på kort tid). När de väl om någonsin kommit på fötter har PeakOil garanterat drabbat världen, absolut senast 2012. Dvs det har redan inträffat men en större minoriteten av väljarna inser fakta. Jag tror inte Västvärlden kan betala tillbaks gigantisk skulder OCH samtidigt försöka ställa om. Då, senast 2020 står kineserna där och säljer solpaneler medan politikerna dividerar om att ställa om eller inte.

  SvaraRadera
 8. Håller med Peter S ovan! Och jag vill tillägga att nuvarande regering sänkte skatterna mha lånade pengar, så det där med att "den nuvarande regeringen behållit en rimlig budgetdisciplin trots ekonomisk kris" ger jag inte mycket för.
  Jag vill dock ge lite credd till borgarna, det kunde varit mycket värre. Men mycket har varit galet, t ex att en halv miljon människor lämnade a-kassan precis före krisen pga höjda avgifter och lägre ersättning, sinnessjukt.

  SvaraRadera
 9. Ett scenario där svenska staten säljer ut sina marktillgångar är ju bara något att se fram emot. Staten ska syssla med domstolar och försvar, inte vara en marknadsaktör.

  SvaraRadera
 10. jag känner faktiskt obehag över att vi står helt utan egen buffert, vi har ju knappast inget mer att sälja ut !

  Och var "bra" det vart då, Apotek med högre priser, elmarknadsoligopol, och nu Bilprovningen, vi är utblottade men det var den borgerliga regeringens mening för då kan de tvinga på oss alla deras incitament för att den gemensamma välfärden "måste" monteras ned av kostnadsskäl. Och då vet vi vilken inkomstgrupp som brukar få stå för fiolerna när det kniper, ja naturligtvis de med redan låga inkomster.

  Nu när vi är närmast utblottade så "förstår" alla att vi helt enkelt måste skära ner på allt som kostar, precis som blogginlägget säger bara det att författaren kanske inte fokuserat på följderna.

  SvaraRadera
 11. Sabletodo:
  Huruvida staten ska äga olika tillgångar kan diskuteras - det är en politisk fråga.
  Poängen är dock att det är en stor skillnad på att tvingas sälja t.ex. mark eller att välja att göra det.

  SvaraRadera
 12. Flute: Det håller jag med om. Bra poäng.

  SvaraRadera
 13. Vi svenskar ska vara väldigt glada att vi inte sitter i en sådan skuldfälla, skriver du.
  Därför att svenska staten har sålt allt statlig egendom till privata intresse.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.