2011-02-24

Ingen Libyenpanik i Italien

Igår fortsatte vad som nu närmast ser ut som ett inbördeskrig i Libyen, där Gaddafis regim nu verkar ha tappat kontrollen över landets östra halva.

Trots att Italien, som jag skrev i förrgår, får över en tredjedel av sin olja från Libyen verkar italienska media ta det förvånansvärt lugnt. Det skrivs istället om risken för stora flyktingvågor. (Min översättning)
Enligt EU:s uppskattningar skulle revolterna i Nordafrika kunna driva 500 000 till 1,5 miljoner immigranter som kommer att vända sig framförallt mot Italien, Malta och Grekland. Enligt vad källor i Bryssel uppger rör det sig om personer med ursprung söder om Sahara, som arbetar i Libyen och Nordafrika
Italienska media uppger också skrämmande stora dödssiffror för Libyen - 10 000 döda och 50 000 skadade enligt tevekanalen Al Arabiya.

Libyen har enligt FT nu stängt ner minst hälften av sin oljeproduktion. Brentoljan är uppe på 111 dollar per fat idag och WTI-oljan har varit uppe och sniffat på 100-dollarsstrecket. Men ingen panik i Italien ännu, även om ekonomimedia såklart nämner oljepriset. Milanobörsen föll bara 0,29% idag.

Lite annorlunda är tongångarna på italienska bloggar. Rischio Calcolato uppmärksammar att spreaden mellan italienska och tyska statsobligationer stigit mycket snabbt de senaste dagarna och närmar sig rekordnivåer, vilket tyder på att internationella investerare ser en risk för Italien.

Bloggen Petrolio skriver att Libyen enligt Al Arabiya har stängt ner alla oljeterminaler och att Italiens "strategiska oljereserver" bara räcker för 90 dagar. Gastrycket i ledningarna från Libyen faller också - Italien importerar en åttondel av sin gas därifrån. Det talas i italienska mainstream-media om riskerna för att man inte ska få värme och kunna laga mat (de flesta italienska hushåll har gasspis), men Petrolio påpekar att hälften av Italiens elektricitet genereras med gas, vilket troligen är ett värre problem.

I ett annat inlägg på Petrolio kan man läsa "Har ni tankat? Nej? Bra, då blir det mer kvar till mig." Skribenten tycker att italienska regeringen bryr sig alldeles för lite (i alla fall offentligt) om de tänkbara konsekvenserna av situationen i Libyen för Italiens energisäkerhet.

Petrolio har också en snygg karta över vart Libyens oljeexport går.

Saudiarabien
Några som verkar oroa sig mer för de pågående händelserna är Saudiarabiens regim, där kungen annonserade en rad nya ekonomiska bidrag för att hålla befolkningen lugn. Kungen sedan drygt fem år, Abdullah bin Abdul-Aziz Al Saud, fyllde 87 år i augusti, är sjuklig och har nyligen varit borta i tre månader för att opereras i USA och sedan vila upp sig hos despotkollegan i Marocko. Skulle bara fattas att kung Abdullah trillar av pinn just nu när det är så oroligt i Mellanöstern och Nordafrika. Saudiarabiens ovanliga tronföljdsregler gör att kronprinsen, försvarsministern och kungens halvbror Sultan bin Abdul Aziz Al Saud inte heller är purung - han är 82 år gammal. Näste tronpretendent på tur efter den åldrige kronprinsen sägs vara inrikesministern prins Nayef bin Abdul-Aziz Al Saud som bara är 77 år gammal.

4 kommentarer:

  1. Tack för intressant bild av hur Italien reagerar på det som har utvecklats till den största internationella händelse sedan Sovjetunionens fall.

    SvaraRadera
  2. Osunt:
    Italien lär vara ett av de länder som drabbas hårdast och därför är det intressant att hålla koll på läget där. Italien är ju också intressant pga att det är BIGPISS-land med hög statsskuld.
    Här passar mina kunskaper i italienska språket bra, eftersom jag kan läsa italienska bloggar och internetmedia, vilket de flesta svenskar (inklusive journalister) inte kan.

    SvaraRadera
  3. Till skillnad från sensationsjournalisten Billi som skriver Petrolio och som aldrig 1. gissar rätt, och 2. aldrig räknar rätt, håller gudskelov de riktiga experterna fötterna fast förankrade på marken.

    Läs Nicolazzis artikel på limesonline:
    http://temi.repubblica.it/limes/lequilibrio-dei-bisogni/20764?com=20764#scrivicommenti

    Ganska uppenbart varför politikerna inte är speciellt oroade. Gas finns det väldigt gott om från andra leverantörer, Italien har dessutom minskat förbrukningen, Italien har pengarna för att köpa olja från andra länder, vilket t.ex. många länder i tredje världen inte har.
    Nästa libyenregim kommer knappast att lägga in en klausul som säger att "Italien får minsann inte köpa vår olja, inte".

    /Anna

    SvaraRadera
  4. Och om de mot förmodan skulle få energi- eller exergibrist i Italien, så vägs det till stor del upp av att de har en energisk och energiintensiv ledare i Berlusconi.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.