2011-08-11

Skrämmande utveckling i England

Det går undan med utvecklingen efter upploppen i England. Premiärminister Cameron talar redan om att militär kan komma att sättas in vid framtida upplopp. Demokratins fernissa är tunn ibland och ramlar lätt av.

Liksom USA:s styrande efter terrordåden i september 2001 passade på att införa diverse långtgående inskränkningar i de medborgerliga fri- och rättigheterna ser även Storbritanniens regering ut att göra det nu.

I och för sig har ju Storbritannien erfarenhet av att sätta in militär på eget territorium - jag tänker på Nordirland.

Nu måste de kanske också prioritera om. Storbritannien har i dagsläget knappast råd med att ha militär både i insatser utomlands och för att hålla lugnet inom landet.

En skrämmande utveckling är det hursomhelst.

Tillägg:
Han framhävde också sociala mediers roll i upploppen och menar att polisen bör titta närmare på möjligheter att förhindra brott.
- Det fria kommunikationsflödet kan nyttjas för gott och för ont, sade Cameron.
Här talas det alltså även om inskränkningar i yttrandefriheten. Om Cameron tror att sociala medier befrämjar upplopp borde han fundera på Los Angeles 1992, innan de sociala mediernas genombrott, då det gick utmärkt att ställa till upplopp ändå.

13 kommentarer:

 1. Det finns inga snabba eller bra lösningar om ett problem med upplopp och plundring riskerar att bli värre.

  Antingen stärker staten sitt våldsmonopol så det kan hålla nere våldsyttringarna eller så börjar framförallt fattiga och lägre medelklass att bilda medborgargarden och beväpna sig medan övre medelklass och rika flyttar, larmar och hyr in vaktbolag.

  Det allra sämsta på lite längre sikt är om säkerhetsbehovet börjar fyllas av maffia, fotbollshulliganklubbar och fanatiska religiösa grupper eftersom de är mer eller mindre kriminella och dessutom kan tänka sig att hålla igång konflikterna så de kan fortsätta tjäna på dem. I yttersta änden på en sådan trend finns Mexico, Gazaremsan och Neapels sophantering.

  Att börja med massövervakning av alla är den lata och teknikkåta statens lösning som i värsta fall beror på att politikerna tror på centraliserad kontroll i stället för att ha säkerhetsfunktionerna utspridda i samhället och fulla av människor som är en del av samhället.

  SvaraRadera
 2. Remember, remember the fifth of November,
  the gunpowder, treason and plot.
  I know of no reason, why gunpowder, treason
  should ever be forgot

  Guy Fawkes, 'twas his intent
  to blow up king and parliament.
  Three score barrels were laid below,
  to prove old England's overthrow

  By God's mercy he was catched,
  With a dark lantern and lighted match.
  Holler boys, holler boys, let the bells ring,
  Holler boys, holler boys, God save the King

  SvaraRadera
 3. Om man började skjuta skarpt in i upprorsmassan, är det fel? Jag menar de som plundrar och slår sönder har ändå ingen framtid, de kan ju lika gärna dö nu än lite senare.

  SvaraRadera
 4. Fast upploppen i England är inget annat än ren och skär vandalism av idioter. Det handlar inte om förtryckta människor som gör uppror eller något sådant, bara efterblivna förortskids som ser en möjlighet att förstöra, stjäla, slåss och leva djävul.

  SvaraRadera
 5. Det blir problem när ekonomierna går utför. Är det inte så att Storbritannien har slut på den egna oljan och sedan en tid tillbaka måste importera? Någon som vet?

  SvaraRadera
 6. Nja, det är nog inte en inskränkning av yttrandefriheten utan snarast en teknisk metod att tillämpa den något begränsade yttrandefrihet de har. T ex finns ju där möjligheten att förbjuda massmedier att nämna vissa saker kombinerat med ett förbud att nämna förbudet.

  SvaraRadera
 7. Att ha förbud som massmedia är förbjudna att nämna vore otroligt sjukt.

  SvaraRadera
 8. Anonym 15:22

  ..så du menar att dessa upplopp inte har att göra med att UK just nu sparar och skär ned? Skulle tro att du får tänka om, jämförelsen med Guy Fawkes eller V (Vendetta) är väl inte så långtsökt, beror på vilken sida av välfärdsstängslet man befinner sig. Just nu diskuteras t.ex. att stänga sociala medier, som vilken annan diktatur som helst..

  Mvh

  SvaraRadera
 9. VARFÖR ÄR DETTA "SKRÄMMANDE" ?????
  Det var inte skrämmande när Storbritanien satte eld på Irak, Serbien, Afganistan, Lybien......
  Och nu när det hade brunit upp BARA NÅGRA HUS i Storbritanien.....nu ska vi genast gråta....ah vilken HYKLERI......

  SvaraRadera
 10. "V for vendetta" är riktigt bra och filmen är en utmärkt uppdatering av serien. Det samhälle som V gör uppror emot är den typen av samhälle jag tror västländer riskerar att få om allt går fel och sämsta möjliga politiska krafter löser problemen.

  SvaraRadera
 11. I svenska tidningar betonas hela tiden den sociala aspekten - arbetslöshet, brist på lokaler för de unga, hopplöshet inför framtiden, utebliven dialog osv.

  I engelska tidningar hittar jag ingenting om detta. Snarare ansluter sig ledarskribenterna till ovanstående anonyme som menar, att det handlar om ren och skär vandalism av idioter.

  Är det kanske så att vi i Sverige gör en naiv analys av situationen?
  Pia

  SvaraRadera
 12. Visst, förutsätter man att alla har samma förutsättningar i livet och att man själv är så jävla duktig bara för att man gjorde som ens föräldrar sa att man skulle göra? Frågan är varför det är "efterblivna förortskids" som "leva djävul", självklar är det sociala problem. Om vi skulle lekt djävul så skulle vi bli av med jobbet och folk i vår närhet skulle tro att vi är idioter. Prova vält kaffemaskinen i fikarummet och se vad som händer... Men det blir knappt någon konsekvens för "kidsen" när de förstör eftersom de redan är på botten, det är säkert födda där till skillnad från de flesta här.
  /Hofer

  SvaraRadera
 13. Som vanligt diskuteras detta i något sorts informationsvakuum.

  Den engelska polisen måste rimligen ha koll på hur många som deltar i dessa upplopp och vilka de är. Är det så att den engelska polisen inte vet det så är nog dess ledning helt inkompetent och måste bytas ut till något bättre.

  Är det många deltagare ("thugs") så har man stora sociala problem. Är det "mellanmånga" deltagare så har man nog ändå stora sociala problem. Är det få så rör det sig om ren kriminalitet.

  I inget av dessa fall så löser militär, oprecis övervakning eller dylikt några problem. Men som sagt det går inte ens att diskutera/förstå detta med mindre än att basfakta redovisas.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.