2011-08-17

Inget uppåttryck på bostadspriserna

Idag kom SCB med senaste Småhusbarometern. DN/TT får det till att "Småhuspriserna i riket har stigit med runt en procent den senaste tremånadersperioden, maj-juli". Inflationsjusterar man siffrorna och tittar på dem i ett diagram ser det ut så här.
Det ser än så länge ut som om januari i år markerade den svenska bostadsmarknadens inflationsjusterade topp, men vi får se vad hösten bjuder på. Än så länge följer priserna ungefär samma säsongsmönster som förra året, dock med större nedgång från januari till maj. Den förnyade finansoron ger dock inte precis goda förutsättningar för vidare ökningar av bostadspriserna.

SCB:s siffror släpar efter några månader jämfört med Mäklarstatistik, där senaste upplagan kom igår.
Bostadspriserna i Sverige sjönk med 4 procent under de senaste tre månaderna, visar nya siffror från Mäklarstatistik. Under juli jämfört med juni i år har bostadsrättspriserna sjunkit med 6 procent och villapriserna med 2 procent.
I storstadsområden har priserna ökat under den senaste månaden, men minskat om man ser till de senaste tre. Det visar den senaste statistiken från Mäklarstatistik.
Jag får återkomma när augustisiffrorna droppar in om en månad.

2 kommentarer:

  1. Rapporteras KPI-inflationen verkligen månadsvis, eller hur bär du dig annars åt för att justera?

    SvaraRadera
  2. Anonym 13:15.
    KPI och några andra inflationsmått som uppdateras månadsvis: http://www.scb.se/Pages/ProductTables____33779.aspx

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.