2014-01-08

Ännu ett fiske kollapsar

Världens fiskevatten är utfiskade och flera bestånd har kollapsat - mest ökänt är troligen torskbeståndet i nordvästra Atlanten som genom groteskt överfiske från slutet av 1950-talet kollapsade runt 1970. 1992 infördes alltför sent ett moratorium för fisket när beståndet fallit till 1 procent av sin tidigare nivå. Därefter har beståndet bara återhämtat sig ytterst sakta.

Nu rapporteras att räkfisket i Maine i USA kollapsat och ett moratorium för fiske införts - även denna gång alltför sent. Redan 2012 var tillståndet för räkbeståndet allvarligt, men trots det fortsatte fisket under 2013. Nu blir det alltså totalstopp 2014. Nedgången kanske inte bara beror på överfiske, utan det kan också bero på att havsvattnet utanför Maine blivit något varmare. Detta är nära denna räkarts sydgräns, så det gör dem särskilt känsliga för förändringar i vattentemperaturen.

Nu är räkfisket i Maine inte särskilt stort i ett globalt perspektiv, men det är del av en större trend där de flesta större bestånden av matfisk är överfiskade.

Jag läser också att torskarna blir mindre på grund av selektionstrycket från intensivt fiske.

2 kommentarer:

  1. Vad kommer att hända med fisket i vattnet mellan Japan och USA med de enorma utsläppen av radioaktivt vatten från de havererade kärnkraftverken i Japan?

    SvaraRadera
  2. Det var väl Lester Brown grundare av Earth Policy Institute, http://www.earth-policy.org/about_epi/C32, som för drygt 10 år sedan skrev att de globala fisket redan passerat gränsen för återhämtning på de flesta världshaven. Ingen trodde honom då och gör det fortfarande inte. I alla fall inte EU-komisionen och vår jordbruksminister i Alliansregeringen Erlandsson. Vi har passerat no way of return i Östersjön. Och det är kanske lika bra det med tanke på att den feta fisken som lax och strömming av det bestånd som finns kvar är oätlig, alldeles för förorenad och inte tjänligt som föda för människor. Sorgligt men detta blir konsekvensen när man tror att försiktighetsprincipen innebär att man ska vara försiktig och minska utsläppen, när principen innebär att avstå helt och att utsläppen omedelbart måste upphöra från reningsverk, orenat avfall. kväveoxider från jordbruk och fordonstrafik!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.