2014-01-01

Främlingsfientlighet och Europafientlighet är INTE släkt

Vår utrikesminister Carl Bildt levererade på nyårsaftonen en EU-federalistisk propagandasvada i en debattartikel i DN under rubriken "Främlingsfientlighet och Europafientlighet är släkt". Som bloggrannen Den hälsosamme ekonomisten påpekar är detta inte sant - nationalism är inte rasism. Bildt blandar friskt samman nationalistisk-rasistiska strömningar med anti-federalistiska strömningar. Så här skriver Ekonomisten och jag håller med.
Det är inte EU som skapar fred - EU har blivit möjligt på grund av att vi inte krigar med varandra i Europa. Institutionen EU är bara ett ställe där makthavarna talar med varandra om makt - helt frikopplat från vanliga människor i Europa.
[...]
Vi kan rent kontrafaktiskt fundera över var Europa hade varit utan EU. Sanningen är att vi inte vet. Men jag tror inte att Europa hade sett så annorlunda ut. Tyskland hade nog inte befunnit sig i krig med Storbritannien (igen). Grekland hade nog haft ekonomiska problem, men de hade inte varit Tysklands. De skandinaviska välfärdsstaterna hade sett ut precis som i dag, och Sverige hade förmodligen varit bäst i klassen - helt förutan EU.

Sanningen är att nationalisterna i EU i stor utsträckning hämtar sin näring från federalister som Carl Bildt.
EU håller också på att bygga upp en mur mot omvärlden, då framförallt fattigare oroliga länder i öster och söder. Från EU officiellt sanktionerad främlingsfientlighet! Samtidigt försöker Europas federalister med bland annat Bildt i spetsen att sammanlänka EU till ett mer integrerat imperium.

Så här skriver bland annat Bildt:
Dagens europeiska union växte fram ur strävan att bygga en struktur av samarbete och integration som skulle göra krig i vår del av världen omöjligt.
[...]
Framgångarna sedan dess har varit enorma. Det har varit två decennier med framgångar som sannolikt saknar motstycke i den europeiska historien
Som jag påpekade i samband med att EU skamligt nog tilldelades Nobels fredspris förra året så är EU:s mytologi en helt annan sak än verkligheten.
Har vi verkligen EU att tacka för att Tyskland och Frankrike blivit vänner eller att Spanien, Portugal och Grekland omvandlats från diktaturer till något slags demokratier? Nej, Tyskland och Frankrike hade nog blivit vänner ändå av krasst ekonomiska skäl. Frågan är också hur bra vänner de egentligen är. Diktaturerna i Spanien, Portugal och Grekland föll, och först därefter ansökte de om medlemskap i EG. Faktum är att Spanien gick med i NATO innan det gick med i EG. Det är kanske NATO som egentligen hållit freden i Europa, inte EU?

En sak som Jonsson och Hansen tar upp som jag inte visste var att ett argument när EG bildades på 1950-talet var att det skulle inkludera de dåvarande europeiska kolonierna i Afrika, som skulle bidra med sina resurser till Europa. Fast det motiverades förstås med andra ord än kolonialistiska.
Nu blev det inte så att de afrikanska kolonierna kom med, men däremot lyckades EU efter järnridåns fall att införliva billig arbetskraft i östra Europa och därmed öka sitt maktområde.

De "framgångar" som Bildt skriver om är också till stor del av tillfällig art. Exempelvis så blev det så att genom eurosamarbetet så trycktes räntorna ihop i euroländerna, så att spreaden mellan t.ex. Tysklands och Greklands statsskuldsräntor blev rekordliten. Som vi alla sett var detta inte hållbart, utan fick ett rejält bakslag i och med de senaste årens skuldkris.

Dessutom blandar Bildt, liksom alla EU-makthavare, ihop EU-fientlig med Europafientlig. EU är inte Europa.

20 kommentarer:

 1. Bildt ser världen genom samma defekta glasögon som skaparna av EU gjorde. Hans beskrivning av förhållanden är ingen analys, den är en subjektiv agenda: att maximera marknadsekonomins förutsättningar i Europa. Och då duger alla trix. Och så är ju dessa herrar också mästare i att bortse från den fysiska verkligheten, den som styr allt annat i denna världen. Just nu (alltid!) vill de få oss att tro att vi kan lösa Europas problem med mer tillväxt och att sådan inte heller kräver mer energi.

  SvaraRadera
 2. Bra där, Flute, och välformulerat. Hade tänkt skriva någon replik på Bildts "guilt by association" och det övriga tramset, men det är bra att andra är snabbare på bollen ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var jag ju inte först, utan tvåa. Den Hälsosamme Ekonomisten var först på bollen.

   Radera
 3. Kravlöshet drar till sig "idioter/parasiter" vare sig det är EU politiker eller "nya medlemmar"

  Undras när vi ska börja ställa samma krav på "våra" politiker som andra yrkesgrupper har.....eller så har vi det ruttna system som vi förtjänar !

  En dåre och hans pengar/land går snart skilda vägar......

  /Darwin Award

  När ska vi börja fundera över vem som viftar med "nyheterna" ?  SvaraRadera
 4. Bildt = Asperger ?

  Euro

  Avtalet

  Motsatsernas dynamik

  I skolan

  Bildt och arabiska våren .... etc.....

  /fool me once shame on you.......fool me twice.....


  SvaraRadera
 5. ordet "Europafientlighet" är förstås en halmdocka. Det går utmärkt att vara kritisk mot EU utan att för den skull vara "europafientlig".


  SvaraRadera
 6. Bildts nyårsutgjutelse är naturligtvis en propagandaskrift inför valet till EU:s ”parlament”. Men det som oroar mig är om Bildt verkligen tror på det han skriver. Har våra makthavare en så skev bild av verkligheten? Då har vi förklaringen till en del galna beslut av den svenska regeringen och EU-kommissionen. Och vi kan se fram emot än värre galenskaper de närmaste åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag befarar att du har rätt i dina farhågor. Varken Bildt eller Borg lever i den materiella världen.

   Radera
 7. "Jag är inte rasist men..."

  SvaraRadera
 8. EU tar bort mycket av den hälsosamma institutionella konkurrens som funnits. Konkurrensen kan gå i bättre hjulspår, än väpnad kamp. Det är synd när nationerna går i krig, men demokratin är en bättre garant mot krig än federalismen. De flesta krig idag är krig inom stater, att då bygga en enorm hetrogen stat är ett recept på inbördeskrig. Hög arbetslöshet och valutakriser, göder fascismen och ofriheten. Frihandel är bra, EU måste reformeras.

  SvaraRadera
 9. Nåt att fundera över
  http://www.nimatown.blogspot.se/2014/01/darfor-borjar-invandrare-stodja.html
  ( eller bara raskt ta bort och blunda.... ;-)

  /The show must go on

  SvaraRadera
 10. EU kritisk och rasism är två vitt skilda företeelser precis som kritisk till invandringspolitiken och rasism är två vitt skilda företeelser. När argumenten tryter kommer den här typen av anklagelser fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 11. Bildt gör nu ett försök att komma ut ur sin politiska garderob, där han befunnit sig sen 2006.. Det är ju valår. Dessvärre borde han ha väntat med att "korka upp"innan han skrev sin minst sagt grumliga epos om nationalism och rasism. Pinsamt men inte direkt överraskande. Hoppas väl på något nytt jobb inom EU efter valet.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 14. För att undvika "detta" händer igen, att ett fåtal personer med sin egen dolda agenda av lögner och svek kan ta makten från folket och omvandla demokratin till diktatur på ett ögonblick, har Tyskland i dag inskrivet följande i sin konstitution (grundlagen) Artikel 20,4:

  ”Alla tyskar har rätt att kämpa mot den som arbetar för att avskaffa den konstitutionella ordningen, om ingen annan lösning är möjlig!”

  samtidigt i England
  The Queen is now a citizen of Europe

  Vad Ruinfeldt håller på med borde vara ganska uppenbart vid det här laget.....

  /because you're worth it


  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.