2014-01-25

Media vaknar så smått om Kalifornien

Vanliga riksmedia har idag uppfattat att det råder katastroftorka i Kalifornien, men har inte riktigt fått konsekvenserna klart för sig, som jag skrev om igår. Det handlar om en av USA:s och världens viktigaste ekonomier, stor som ett större EU-land, som ser ut att komma lida av mycket allvarlig torka åtminstone året ut.

"65 procent av odlingsmarken är bevattnad. Normalt skulle jordbrukarna ha varit klara med vårsådden nu, men istället läggs marken i träda" skriver SR, men verkar inte veta att detta drabbar större delen av USA:s grönsaksproduktion samt en hel del av dess fruktodling.

8 kommentarer:

 1. Skall bli riktigt intressant att se hur torkan i USA kommer att inverka på livsmedelspriserna där samt annorstädes i världen. Kommer också att bli intressant att se hur delstaten Kalifornien klarar sina sedan tidigare "grekiska'' finanser då jordbrukssektorn nu i praktiken är mer eller mindre utslagen åtminstone tills första skörden efter att regnen kommer någongång i framtiden, därtill kommer det att krävas mycket nederbörd för att fylla på de sinande vattenreserverna. Man kan lungt förvänta sig konkurser i kaliforniska jorbrukssektorn och man kan också lungt räkna med kännbara kreditförluster pga dessa konkurser. Oturligt att Kalifornien inte har egen valuta och därför inte kan sänka räntan samt trycka nya sedlar ( ironi ).

  En annan intressant aspekt av torkan i USA är mängden spanmål som destilleras till etanol för bränslebruk, kommer USA att fortsätta med detta trots minskande skördar och vad blir följden i såfall ? Högre majspriser, mindre foderspannmål -> ännu svårare att vidmakthålla de redan minskande hjordarna med boskap, minns också de sk tortillaupploppen i Mexico pga höjda spanmålspriser pga etanolproduktion osv ad nauseam.

  För övrigt intressanta att jämföra områdena som lider av torka med de områden där utvinningen utav skifferolja/gas pågår. I vissa områden kommer det att bli intressanta konfliker om tillgången på vatten,utvinningen utav skifferolja/gas kräver tydligen tillgång till rikligt med rent vatten....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg till mitt inlägg 13:23:

   En intressant aspekt är också hur myndighterna kommer att hantera vattenbristen ifall de anser sig tvungna att ransonera vattenmängden som finns tillgänglig för städerna och dess befolkning, vilka städer/distrikt tilldelas mer vatten per person, vilka får mindre ....

   Radera
  2. hoppas verkligen USA fortsätter göra etanol av sin majs istället för att dumpa den på världsmarknaden och därmed slå ut fattiga bönder som inte kan konkurrera med subventionerat högindustriellt jordbruk. Eftersom etanolanvändningen samtidigt minskar oljeanvändningen och reducerar klimatpåverkan så är det många flugor som slås i en smäll.

   Mexiko importerar en tredjedel av sin majs från USA - samtidigt som 30 % av åkern ligger i träda. Tortillaupproret var en direkt konsekvens av att USA konkurrerat ut det Mexikanska jordbruket med sin subventionerade majs. Arbetslöshet i jordbrukssektorn är en av huvudorsakerna till att Mexicanerna numera försöker tjäna pengar på kokain istället.

   Majoriteten av världens fattiga är jordbrukare, bland de fattigaste av de fattiga (<0,6 dollar/dag) är 90 % jordbrukare och gynnas av högre matpriser.

   Radera
  3. Beträffande etanol som bränsle, vad är EROEI för etanolproduktionen på norra halvklotet ? Ekvationen är inte direkt lysande när man betänker den mängd kolväten som behövs för att odla, skörda, transportera osv grödan/biomassan som används för att framställa etanolen. I tex Brasilien är ekvationen en annan tackvare tillgången på sockerrör, men frågan är om produktionen utav sokerrörsbaserad etanol är direkt miljövänlig...

   Sedan vad jordbrukarna i fattiga länder beträffar, vem äger/kontrollerar jordbruksmarken ? Kineser och saudier köper upp stora arealer i Afrika, sedan finns det de stora jordägarna på sina rancher osv, så hur mycket vinner de fattiga på att amtpriserna stiger ? Med största sannolikhet hör de till de verkligt stora förlorarna.

   Här är något för Flute att göra en djupdykning i !

   Radera
 2. Bra vete-etanol minskar klimatutsläppen med drygt 90 % - HELA produktionskedjan inberäknad (Börjesson 2010). När man så småningom använder biodrivmedel till jordbruksmaskinerna minskar utsläppen ytterligare.

  Vad gäller matpriser - för det första är arealerna som anges uppköpta oerhört överdrivna - se Overseas Development Institute rapport där de granskat av Action Aid uppgivna siffror på land-grabbing och funnit dem överdrivna mer än 30 gånger. Exv Etiopien uppgavs ha sålt 576 000 ha till utländska investerare. I verkligheten rör det sig om 15 000 ha.

  2) däremot vore det BRA att utländska investerare kommer in i länder med massor av outnyttjad jordbruksmark och bygger upp en infrastruktur som även småbrukarna kan nyttja. Ett land som Sydsudan har t.ex endast 700 mil väg, oasfalterad. Sydsudan är stort som Frankrike - som har 100 000 mil ASFALTERAD väg och 6 500 mil järnväg. 95 % av Sydsudans area är lämplig för jordbruk, mindre än 5 % odlas. Den vanligaste jordbruksstorleken är 0,5 ha - dvs det finns ingen bonde som har råd att investera i någonting alls, de lever alla ur hand i mun..

  3) småbrukarna i Afrika blir hjälpta av högre matpriser. Många skulle kunna producera för avsalu redan idag om priserna vore höga nog att motivera ett lån för exv en cykel så de kan ta sig till marknaden, eller i lagringsmöjligheter, eller i bevattningsanläggningar, eller i ett dragdjur. Sjunker matpriserna blir de ännu fattigare och ännu mer utsatta vid en dålig skörd - så enkelt är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tillägg - det finns andra som redan djupdykt i detta ämne. Läs exempelvis Naturskyddsföreningens årsbok 2013 Jorden vi äter.

   Andra bra lästips är Med utveckling i tanken av Kooperation utan gränser eller Svenska FAO-kommitténs: På väg mot tryggad livsmedelsförsörjning i Afrika eller Mat, makt och mångfald.

   Radera
 3. Media i USA har vaknat rejält om den rekordkalla vintern i USA och Kanada "Arctic Air Invades Two-Thirds of US, Snow Looms for South" http://www.accuweather.com/en/weather-news/accuweather-live-weekday-noon/22599101
  Det är det stora orosmolnet under denna vinter mycket beroende på att det skapar stora störningar och ekonomiska förluster. Reservlagren av eldningsolja är på upphällningen. Om vintern dessutom blir långvarig kan den hota den viktiga spannmålsskörden som sker på prärierna i mellanvästern och Kanada, Hotas den kan världssvält bli ett faktum.

  SvaraRadera
 4. Det här är ju inte första gången de har vattenbrist i USA. Minns som liten under sent 80-tal/tidigt 90-tal att tecknade filmer från USA innehöll propaganda för att man skulle spara på vatten.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.