2014-01-29

Turkiets chockhöjning - global men kortvarig effekt

Igår kväll skrev jag om hur Turkiets centralbank chockhöjde styrräntan från 4,5 till 10,0 procent. Detta gjorde att den turkiska liran förstärktes från 2,25 lira/dollar till som lägst 2,16. Nu har den dock nästan återtagit sin gamla nivå, då den närmar sig 2,14 lira/dollar. Den viktigaste nivån är dock de 2,38 lira/dollar som noterades som sämst häromdagen. Skulle den nivån åter passeras ser det illa ut med förtroendet för Turkiets ekonomi och i förlängningen för övriga tillväxtländer.

Turkiets räntehöjning gav en global effekt då den japanska yenen försvagades och aktiemarknaderna steg. Även den sydafrikanska valutan rand förstärktes snabbt, men har redan idag åter försvagats till sämre än de nivåer som rådde igår. Den indiska valutan rupee hade redan stärkts igår av Indiens mer måttliga räntehöjning. Argentinas peso påverkades däremot inte särskilt, då landet har sina alldeles egna orsaker till dåligt förtroende.

Nu är det ikväll dags för nytt besked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, vilket lär avgöra fortsättningen. Kommer Fed att trappa ner på tillgångsköpen? Isåfall blir det också utför för "tillväxtmarknaderna". Annars kan vi kanske får se några dagars stabiliseringspaus på de finansiella marknaderna innan verkligheten åter gör sig påmind. Låt mig gissa att Fed kommer att vara mycket försiktiga i sitt uttalande ikväll och vänta lite med att trappa ner tillgångsköpen - de vill inte störa redan oroliga marknader mer än nödvändigt.

Vad vi ser är att de globala finansmarknaderna behöver ständigt återkommande "fixar" för att hålla sig uppe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.