Nu ska det genomföras ännu ett intetsägande "stresstest" av de europeiska bankerna. Den europeiska banktillsynsmyndigheten EBA kommer att påbörja stresstestet i maj och presentera resultaten i slutet av oktober.
Kommer det måhända att hinna inträffa ett verkligt stresstest under tiden? Vi har den senaste tiden sett hur skakiga "tillväxtmarknader" har skapat osäkerhet på finansmarknaderna. Skulle denna marknadsbävning avta finns för de europeiska bankerna andra faror såsom t.ex. att inflationen i eurozonen är på väg mot noll efter att KPI bara steg med 0,7 procent mot 0,8 procent månaden före, vilket är mindre än hälften av ECB:s inflationsmål. Att prisinflationen blir långsammare och rentav är på väg mot deflation är en följdeffekt av den kreditdeflation som råder i euroområdet, där utlåningen till den privata sektorn (företag och hushåll) sjönk i december för tjugonde månaden i rad. Arbetslösheten är också fortsatt hög, vilket knappast driver på konsumtionen.
Nu har EBA och ECB bestämt sig för att det är en kärnprimärkapitalnivå på 5,5 procent som bankerna behöver klara vid stresstesterna. Detta är en sänkning från de 6 procent som det talades om för någon vecka sedan och betydligt lägre än de 8 procent som det talades om i oktober. Allt för att bankerna ska klara "testen".
I de stresstester som EBA genomförde 2011 tillämpades en nivå på 5 procent. Dessa stresstester får väl anses vara tämligen meningslösa eftersom två av bankerna som klarade testet, spanska Bankia och belgiska Dexia inom ett år därefter vände magen i vädret.
Årets stresstester lär vara lika menlösa som förra omgången och kan som sagt komma att förekommas av ett "skarpt stresstest".
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag säger bara: Teori och praktik, två olika saker
SvaraRadera