2014-01-24

Torkan i Kalifornien och grönsakerna

Detta skrivs inte heller om i svenska media, men är mycket allvarligt: Kalifornien har drabbats av den värsta torkan sedan mätningarna började 1840. På kartan nedan från US Drought Monitor kan ni se omfattningen.
Notera att det står L för "long-term" vad gäller torkan över i princip hela västra halvan av USA. Särskilt illa drabbat är som synes Kalifornien.

Torkan har lett till stora skogsbränder, vattenreservoarerna är på mycket låga nivåer och jordbruket har drabbats hårt. Förutom att det fallit väldigt lite regn i delstaten är det också ovanligt lite snö uppe i bergen (under 20 procent av det normala), vilket inte bådar gott för fortsättningen av året, då snöavsmältningen i bergen står för en stor del av flödena under sommarhalvåret. Det är under vintern som vattenreserverna ska byggas upp, men nu sker inte det. Meteorologerna säger att nederbördsbristen beror på en högtrycksrygg som envist ligger kvar utanför kusten sedan tretton månader och blockerar inkommande regnväder. Nederbörden är under 20 procent av det normala. Om inte vädermönstret ändras snart kan det bli så att konstbevattningen i Kalifornien i år bara får tillgång till 5 procent av den normala vattenmängden.

Torkan kommer också att öka användningen av det redan överutnyttjade grundvattnet. Kalifornien behöver mycket vatten. En åttondel av USA:s jordbruksproduktion kommer från delstaten och är till stor del beroende av konstbevattning - jordbruket använder omkring 80 procent av delstatens vatten. Där bor också 38,2 miljoner invånare. Befolkningen har ökat snabbt - 1930 bodde endast 5,6 miljoner där. Klarar Kalifornien i längden så många invånare? Kanske var 1800- och 1900-talen en sällsynt gynnsam period i delstatens klimathistoria och klimatet återgår nu kanske till ett torrare läge som kan vara i decennier.

Orten Willits i Mendocino county i norra delen av delstaten med 5000 invånare har infört vattenransonering, vilket ofta kan ske under sommaren, men är ytterst ovanligt under vinterhalvåret. Det lär bli fler orter som tvingas till vattenransonering framöver.

Nu drabbar Kaliforniens torka inte bara delstaten själv, utan indirekt även resten av USA, då produktionen av de flesta grönsaker och många frukter är extremt koncentrerad dit. USA kommer alltså troligen att drabbas av den dåliga sortens inflation då priserna på många matvaror kan stiga kraftigt (och redan har gjort det i många fall).

I Kalifornien odlas 99 procent av USA:s kronärtskockor, 44 procent av sparrisen, en femtedel av kålen, två tredjedelar av morötterna, hälften av paprikan, 89 procent av blomkålen, 94 procent av broccolin, 95 procent av sellerin, över 80 procent av salladen, 83 procent av den färska spenaten, en tredjedel av de färska tomaterna samt 95 procent av tomaterna för konserver.

Vad gäller frukt och nötter så står Kalifornien för 86 procent av USA:s citroner, en fjärdedel av apelsinerna, 90 procent av avocadon, 84 procent av persikorna, 88 procent av jordgubbarna, 97 procent av plommonen, samt över 90 procent av vindruvorna, mandlarna och valnötterna!

Det ser ut som om amerikanernas mathållning kan bli betydligt mindre variationsrik.

Här ser man hur stordrift och specialisering ger ett mycket sårbart samhälle. Hade produktionen av grönsaker och frukt varit mer jämnt fördelad över USA hade man inte fått lika stora problem om en del av landet drabbats av torka. Nu blir det istället så att odlingen av olika grödor koncentreras till de områden där det är absolut mest lönsamt. De flesta av de grönsaker och frukter jag räknat upp ovan kan odlas i stora delar av USA, men inte lika lönsamt som i Kalifornien (innan torkan). Konkurrensen och billiga transporter har därför gjort att grönsaks- och fruktodlare i övriga landet slagits ut.

En rimlig gissning är att hemodling av grönsaker och frukt kommer att öka starkt i popularitet i USA. Höga priser på dessa varor kommer att göra husbehovsodling betydligt mer attraktivt och när en allt större andel av befolkningen står utanför arbetsmarknaden finns också för många tid att lägga på trädgården. Presidenthustrun Michelle Obamas grönsaksodling i Vita Husets trädgård ligger verkligen i tiden.

Vilken påverkan en brist på grönsaker och frukt i USA kommer att få i resten av världen är svårt att sia om. Grannländerna Kanada och Mexiko kommer definitivt att drabbas. Men kommer amerikanska grossister även att köpa upp dem på andra marknader och flygfrakta dem till USA? Med höga priser i USA kan kalkylen bli lönsam. Isåfall drabbas även resten av världen av högre priser på frukt, grönt och nötter.

14 kommentarer:

 1. var i kalifornien för en vecka sedan fick då reda på att det var riktigt illa i år. förra året hade det kommit hälften av vad som var normalt. skidorterna vid lake tahoe har det svårt eftersom nästan ingen snö har kommit. såg inte så många turister där. min gissning är att där var det närmare 5 % av vanliga snödjupet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för observation från platsen! Om det är någon annan som varit eller är i Kalifornien får ni gärna bidra med vad ni märker av på plats.

   Radera
 2. Minskad produktion innebär inte bara att amerikanerna kan få avvara salladen på sina hamburgare. Frukt och grönt handlas på termin och USA är en stor exportör. Klarar USA inte att leverera till utlandet vad de har sålt på termin så sker vad som kallas för default. Så hur ser terminskontrakten ut på Chicagos råvarubörs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant synpunkt! Nu vet jag inte var man hittar de aktuella terminskontrakten. Någon som vet eller orkar leta reda på det?

   Radera
 3. Ökade ojämnlikheter är allvarligaste hotet..
  Vad beror det på? De 85 rikaste personerna i världen har en lika stor förmögenhet som den
  fattigaste halvan av världens befolkning, de vill ha mer som både ni och jag strävar åt.
  Låt SOLEN stråla så länge den klarar stråla.
  Bara lugn, vår jord är med i spelet.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag vill bara säga att din blogg är fantastisk och du skriver pedagogiskt, sakligt och detaljerat om viktiga frågor som mainstream media, även sk. "oberoende public service" - inte uppmärksammar.

  Jag kollar här varje dag om det finns några nya inlägg. :)

  /Carolina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer till fullo :-/)
   /Cisco Kid

   Radera
 6. Jag kan bara hålla med Carolina, men av vilken orsak tar inte gammelmedia upp dessa saker?

  SvaraRadera
 7. Sport, mode och dramatiska snabba händelser som krig, bomber, tåghaveri, bränder, mord, orkaner mm ger mer tittare, lyssnare och läsare samt därmed mer reklamintäkter.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer att skriva om torkan i Kalifornien när den får någon konsekvens som ger bra rubriker, t.ex. "Grönsakerna slut i USA" eller "Hollywood törstar".

   Radera
 8. Kan bara instämma i berömmet
  Tycker jag surfar runt men inte sett något av detta
  Bra jobbat!

  SvaraRadera
 9. Flertalet hushåll klarar nog en 10 %-ig ökningen av kostnader - frukt och grönsaker kommer att står enligt artikeln för 1,2 % av hushållens kostnader - so what om de stiger till 1,3.

  Om det däremot leder till att USA slutar dumpa subventionerade grönsaker världen över så kan det förhoppningsvis äntligen ge några bönder i tredje världen en möjlighet att börja konkurrera på de lokala marknaderna. Så i grunden är detta något positivt.

  SvaraRadera
 10. Kan bli intressanta effekter på arbetsmarknaden, med tanke på att lantbruket står för en stor del av de okvalificerade jobben i USA.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.