2014-02-04

Protektionismen ökar

Nyligen skrev jag om hur jag förväntar mig att protektionismen kommer att öka, även inom EU. Idag kan man läsa om hur Världshandelsorganisationen WTO varnar för ökad protektionism.
Mellan oktober 2012 och november 2013 rapporterades 407 nya handelshinder jämfört med 308 året innan.
Främst rör det sig enligt WTO om "antidumpningstullar", alltså pristullar på "prisdumpade" varor.

Detta är som jag sagt en trend som jag tror vi kommer att få se fortsätta och förstärkas efterhand som allt fler inser hur globaliseringen hotar de egna jobben. Då kommer de pressade politikerna att sätta upp fler handelshinder för att skydda de inhemska jobben.

Globaliseringen har lett till att västvärldens konsumenter fått billiga varor producerade i låglöneländer. Men vilka jobb blir kvar? Ska vi i västvärlden försörja oss på att klippa varandras hår? Förutsättningen för att vi ska kunna importera billiga varor är att vi kan exportera något som andra vill ha. Efterhand som låglöneländer tar över allt större del av varuproduktionen försvinner den fördel som de rika länderna haft. Det måste då till en anpassning nedåt av löneläget i de rika länderna, vilket kommer att ske under stor gråt och tandagnisslan. Detta är förstås en process som kommer att ta många år.

De två alternativen ökade handelshinder och anpassning av löneläget leder i förlängningen till samma sak, nämligen att världshandeln minskar. Delar av världshandeln kommer dock alltid att finnas kvar, då vissa länder alltid kommer att ha varor som andra inte har. Det kommer dock att bli en stor minskning av den enorma världshandel vi ser idag. Samtidigt kommer vi troligen att få se en värld där levnadsstandarden är jämnare fördelad, åtminstone vad gäller länder som inte har kollapsat (t.ex. Somalia).

Samtidigt lär vi få se hur rörligheten för människor också inskränks. Med sänkt levnadsstandard i många rika länder kommer det för det första inte att vara lika attraktivt att flytta dit. För det andra kommer de förhållandevis rika länderna troligen att bli ännu mer restriktiva i att släppa in människor, framförallt från de fattigaste länderna, då de rikare länderna kommer att ha fullt upp med interna problem.

Grekland har till exempel redan idag dåliga förutsättningar att ta emot flyktingar, då landet har så stor arbetslöshet och misär i den egna befolkningen. Jag gissar att Grekland snart kommer att stänga gränserna helt mot öster och söder vad gäller migration. Detta oberoende av vilken regering de får härnäst och oberoende av vad EU säger.

7 kommentarer:

  1. En anpassning av lönerna i den rika världen behöver väl inte vara så svår. Det behövs ju bara att man devalverar. Problemet är väl att valutakurserna hålls uppe i de länder som lånar stora belopp till konsumtion. I t ex Sverige så ökar skulderna snabbare än den ekonomiska tillväxten. Detta kan naturligtvis inte pågå hur länge som helst. Vi kan inte bygga vårt välstånd på vår förmåga att löna till konsumtion.
    Ju tidigare det sker en korrigering desstå mindre smärtsam blir den.

    SvaraRadera
  2. Naturligtvis kommer "flyktinginvandringen" från främmande länder och kulturer att minska eller försvinna på sikt. Antingen pga av att denna invandring leder till så dålig ekonomi att invandring blir ointressant för långväga invandrare eller för att man i mottagarländerna får uppfattningen att främlingsinvandringen leder till oro och dålig ekonomi och därför sätter stopp för den.

    SvaraRadera
  3. På 90-talet pratade man om att EU skulle bli en stor inre marknad, man skulle stänga gränserna för att skydda sig emot konkurans, det var väl tanken med EU från början.
    Löne sänkningar, i början av 2002-2004 många arbetare gick med på att minska antalet semesterdagar, lönerna har inte stigit i tyskland, man ligger före i tiden gämfört med Sverige, det kommer hit också. Vi har fortfarande svenska löner och kinesiska priser. Men vänta bara.

    SvaraRadera
  4. Svar
    1. Våra politiker säger så här idag, men jag siar om hur framtiden kommer att se ut.

      Radera
  5. Glöm inte den motsatta trenden. Industrilönerna i låglöneländerna stiger. Reallönerna i industrin har inte sjunkit i västvärlden, men ökningen har förstås avstannat. Så det är inte alls säkert att lönerna sjunker här, låglöneländerna kan mycket väl "hinna ifatt" oss. Wallerstein om saken: http://www.iwallerstein.com/road-runaway-factories/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så att lönerna stiger i låglöneländerna. Det innebär i förlängningen att de varor vi köper därifrån kommer att öka i pris och vi kommer därför inte att ha råd att köpa lika mycket av dem. Därmed får vi i västvärlden ändå sänkt levnadsstandard.

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.