2010-11-15

Irland värre än Grekland eller Baltikum

Igår kom Eurostat med sin revision av Greklands statsfinanser för 2009 och därmed kan jag komplettera det diagram jag gjorde för några veckor sedan över hur statsskuld och budgetunderskott utvecklats i EU:s värstingländer under åren 2006-2009. Jag väljer här ut länderna PIIGSS+BF (Portugal, Irland, Italien, Grekland, Spanien, Storbritannien, Belgien, Frankrike). Klicka på diagrammet för att förstora det.
Grekland står som synes i en klass för sig. Redan 2006 var deras statsskuld lika stor som Italiens, och 2008-2009 gjorde de en rejäl djupdykning vad gäller budgetunderskottet. Italien har klarat sig betydlgt bättre, och orsaken är att Grekland har haft underskott i utrikeshandeln, medan Italien har haft ett överskott. Därför har italienska staten (liksom för övrigt Japan) lyckats överleva. Kombinationen av handelsunderskott och budgetunderskott är dock dödlig.

Fortfarande står Irlands och Spaniens djupdykningar i diagrammet ut i en klass för sig. Från överskott i statsfinanserna till rekordstora underskott på bara några år. Hur gick det till? Förklaringen ligger såklart i de spruckna fastighetsbubblorna. Även Storbritannien figurerar i detta diagram av den orsaken. Förutom spräckta bostadsbubblor har Spanien och Storbritannien också haft gigantiska handelsunderskott.

Portugal befinner sig som bekant också i riskzonen, men Frankrikes statsfinanser är som synes nästan lika dåliga. Fast få talar om Frankrike som potentiellt krisland. Inte heller Belgien, som gick in i krisen med en alldeles för stor statsskuld, liksom Italien. BF (Belgien och Frankrike) kan bli mycket intressanta att hålla ögonen på framöver, förutom PIIGSS-länderna. Det krävs kanske inte så mycket för att tippa över Belgien, Frankrike eller Italien neråt höger i diagrammet.

Häromdagen tittade jag lite på vilka banker som lånat ut till Irland och gräver man vidare i BIS' data ser man varför Baltikums kris var hanterbar medan Irlands kris får EU-politikerna att flacka med ögonen. 2008 var utländska (mest svenska) bankers utlåning till Estland, Lettland och Litauen totalt 95 miljarder dollar. Detta har i senaste datat sjunkit ihop till 61 miljarder dollar. Utländska bankers utlåning till Grekland var 2008 på 295 miljarder dollar, men har nu sjunkit ihop till 154 miljarder dollar, vilket ändå är mer än dubbelt så mycket som till Baltikum. Men Irland är värre. Utländska banker har fordringar på 512 miljarder dollar på Irland, alltså drygt tre gånger så mycket som på Grekland. Dock en viss minskning sedan år 2008, då de hade fordringar på 824 miljarder dollar på Irland. En fortsatt krasch för Irlands ekonomi kan alltså försätta betydligt fler banker betydligt längre ner i pottan än vad Grekland kan göra. Och som jag ser det är en fortsatt utförslöpa oundviklig för irländska staten.

Därför försöker politikerna att tassa så försiktigt som möjligt vad gäller Irland. Man bekräftar att man för krissamtal, men, o nej, det är inget konkret! Irländska staten behöver bara låna lite pengar, sisådär 90 miljarder euro. Ingen fara. Fast enligt bloggrannen Musik@Centrifugen ryktas det om räddningspaket för Irland snart.

Läsvärt idag är även Per Lindvalls artikel om ohållbara obalanser i världsekonomin.

[Andra bloggar om , , , , , ]

6 kommentarer:

  1. Belgien har dessutom stora inrikespolitiska bekymmer. Man kan ju undra vad som händer med det landet om det faller platt ekonomiskt? Kanske blir till två länder till slut..

    SvaraRadera
  2. Skulle vara intressant att se på Sveriges plats i ett sådant diagram, såväl som andra förhållandevis "skötsamma" länder. Med tanke på att vår bostadsbubbla ännu inte spruckit kan det ju vara intressant att göra en prognos för hur det kan bli när detta sker.

    Intressant är det likväl.


    /Mikael

    SvaraRadera
  3. Eftersom det inte endast gäller krav på staten Irland så skulle jag tippa att siffran borde ha minskat med sisådär minst 100 miljarder euro sen den 1:a oktober. Det som är intressant är krav på irländska staten, resten är oväsentligt.

    SvaraRadera
  4. Mikael:
    Sverige finns med i det tredje diagrammet i den artikel jag skrev för några veckor sedan:
    http://flutetankar.blogspot.com/2010/10/reviderade-eu-statsfinanser-grekland.html

    SvaraRadera
  5. Anonym 2010-11-16 07:56:
    Även totala krav på Irland är intressanta, inte bara på staten. För statens dåliga finanser åtföljs också av stora problem i den irländska ekonomin i stort. BNP sjunker där...

    SvaraRadera
  6. På tal om Belgien, så borde det inte bli två länder. Det borde delas. En del till Frankrike, En till Holland och så en fristat runt Bryssel som centralort för EU. Ungefär som Washington DC men utan att höra till ett enskilt land. Belgien har alltid varit en historisk anomali.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.