2009-02-04

Pumpa upp de fallande bopriserna!

Jag läser idag att enligt bolåneföretaget SBAB:s mäklarbarometer spår mäklarna stigande priser på både bostadsrätter och småhus under årets första kvartal. Det lät ju positivt. Fast läser man lite noggrannare i rapporten ser man att det inte är så glatt som det presenteras. Över 60% av de tillfrågade mäklarna tror på oförändrade priser, runt 10% tror på sjunkande priser och endast drygt 20% tror på stigande priser. Jag skulle utifrån dessa procentsatser snarare säga att "mäklarna spår oförändrade priser", inte "stigande priser". Fast man "måste" ju sätta uppumpningsrubriker. Och media sväljer betet med hull och hår... Hur var det där med att journalister bör kolla sina källor åtminstone lite grann? Det behövs ju bara en snabb titt på rapporten ifråga för att se verkligheten bakom pressmeddelandet.

Jag förstår fortfarande inte vad som är så bra med höga bostadspriser. Visserligen är det mysigt att känna sig rik, men de höga priserna gör ju att folk måste belåna sig långt över öronen för att ha råd med en bostad.

Undersökningen (en enkät bland 210 fastighetsmäklare i Stockholm, Göteborg och Malmö) gäller endast årets första kvartal och visserligen kan vi få se en viss kortsiktig upprekyl för bopriserna tack vare lägre boräntor och att många luras att tro att det värsta är över i och med höstens akuta kris och efterföljande räddningsåtgärder. På sidan fyra i rapporten sägs det dock att "Mäklarna räknar med att botten på bostadsmarknaden är passerad". Det räknar inte jag med. Min analys av den längre trenden kvarstår - vi kommer att få se minst en halvering av småhus- och borättspriserna innan det vänder upp igen och nedgången kommer att ta flera år. Mäklarna talar ju i egen sak, och SBAB verkar vara en av deras bundsförvanter. Jämför med kommentarerna från NAR (National Association of Realtors) under hela nedgången på USAs bostadsmarknad - ständigt tal om "stabilisering" och "botten".

Vi kommer säkert att få se många liknande försök att pumpa upp den pysande bostadsballongen framöver.

1 kommentar:

  1. Det jobbiga är att för varje sån här undersökning så kommer kompisarna, i all välmenining, och tjatar om att nu är det läge att köpa.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.