2009-02-28

Allvarligt BNP-fall

De flesta har kommenterat det vid det här laget, så nu är det väl min tur. Sveriges BNP föll sista kvartalet förra året med 4,9% på årsbasis (jämfört med samma kvartal år 2007). Detta är det största BNP-fallet sedan kvartalsmätningarna började 1993. Det historiska BNP-raset bäddar för fortsatta räntesänkningar från Riksbanken. Jag förväntar mig (liksom de flesta) en sänkning till 0,5% i första hand, och sen nollränta vad det lider.

Hur allvarligt detta BNP-ras är ser man tydligast om man tittar på ett diagram över årstakten i BNP-förändringen - en bild säger som vanligt mer än tusen ord.Inte nog med att vi har halkat ner på den snabbaste nergångstakten för BNP sedan mätningarna började - vi har också sett den kraftigaste nergången för tillväxttakten. Från tre procents tillväxt på årsbasis andra kvartalet 2008 till nästan fem procents nerkrympning på årsbasis två kvartal senare. Det inte bara känns som om ekonomin har gått in i väggen - statistiken visar också att det verkligen är så.

Alla som tittar på diagrammet ovan borde inse att även om det skulle stabilisera sig snart så har ett så kraftigt BNP-ras allvarliga följdverkningar på många plan inom Sveriges ekonomi. Det lär ta ett bra tag för ekonomin att repa sig från en sån smäll. Under tiden kommer bl.a. bostadspriserna att fortsätta falla och arbetslösheten vara fortsatt hög.

Nu är det inte bara Sverige som har problem. Igår rapporterades också att USAs BNP rasade med 6,2% på årsbasis fjärde kvartalet 2008. Det är betydligt mer än de preliminära siffrorna (3,8%) och även mer än analytikernas konsensusförutsägelse (5,4%). Detta är tydligen det kraftigaste fallet sedan 1982. Och här talar vi om världens största ekonomi och dessutom världens största importör (både netto och brutto) - vilka följdverkningar tror ni det har på resten av världen?

Eurozonen har klarat sig förhållandevis bättre - BNP-nedgången för euroländerna blev för fjärde kvartalet 2008 endast 1,2% på årsbasis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.