2009-02-11

Riksbankens ställer till lågräntefest

Få har väl missat att Riksbanken sänkte reporäntan till rekordlåga 1% idag (från tidigare redan låga 2%). De flaggar även för ytterligare sänkningar framöver. Vi är därmed raskt på väg mot nollränta - USA är redan i princip där, Japan har varit där länge.

Vad får nu denna räntesänkning för följder? För det första blir det med största sannolikhet billigare marknadsräntor. Bolåneräntorna kommer troligen att sänkas ytterligare. Därmed blir det kanske återigen mer tryck på bostadsmarknaden och ett ryck uppåt för bostadspriserna - något vi redan sett efter förra räntesänkningen - enligt senaste mäklarstatistiken har priserna i januari ökat både för bostadsrätter och småhus. Optimismen frodas bland bostadsköpare som tror att den värsta krisen är över och det strömmar till mer intressenter på visningarna. Men vad denna jätteräntesänkning säger är egentligen att det är fortsatt kris som gäller. Därmed finns en överhängande risk att ännu fler nu luras att köpa bostäder som de egentligen inte kommer att ha råd med när arbetslösheten sprider sig och räntorna sen höjs igen om något år. Dessutom blir det bostäder till groteskt höga priser. Min långtidsprognos om den svenska bostadsmarknaden står fortfarande fast - minst en halvering av de reala priserna från toppen. Om något år kommer folk att sitta fast med lån som vida överstiger bostädernas marknadsvärde, vilket drabbar både vanligt folk och bankerna som lånat ut pengar.

Den svenska kronan försvagas - något som i teorin gynnar vår exportindustri. Men när hela världen går in i en rekordkraftig lågkonjunktur, vem ska då stå för ökad efterfrågan på våra exportvaror? Samtidigt blir importvaror (t.ex. olja) dyrare. Det svenska handelsöverskottet är som jag påpekade för ett tag sen en kapplöpning neråt mellan exporten och importen. Hittills har importen sjunkit snabbare, men risken finns att vårt överskott vänder i underskott om importpriserna ökar för snabbt.

Banker och företag hjälps säkert åtminstone tillfälligt av ett lägre ränteläge, och det är väl huvudsyftet med räntesänkningen. Men även företag kan liksom privatpersoner luras att fortsätta leva på lån och inte ta itu med grundproblemen i sina balansräkningar.

Sparare (alltså ansvarskännande personer som inte lever över sina tillgångar) straffas dubbelt. För det första får vi löjligt låg ränta på våra besparingar. För det andra urholkas besparingarna genom att kronans värde sjunker gentemot andra valutor. I morse betalade man 10,65 svenska kronor för en euro, nu är det 10,84 - kronan har tappat nästan 2% mot euron.

Å andra sidan är snart eländet med räntesänkningar snart slut - det finns bara en procent kvar att ta av, så största delen av kronfall och räntefall torde därför vara avklarad nu.

P.S. Läs även vad jag sade sist Riksbanken toksänkte räntan.

1 kommentar:

  1. Delar uppskattningen om att reala bostadspriser kommer att sänkas rejält. Sedan år 2000 har bostadspriserna gått upp så kraftigt att det skulle krävas en halvering av bostadspriserna att komma ner till övriga ekonomin (inflationen) igen. Dock har lågräntepolitiken bitit sig fast, eventuellt kommer vi i samma läge som Japan? Detta kan motivera något högre realpriser än tidigare (dock inte såhär överdrivet). En parallell analys där man jämför med Japan hade varit intressant. Själv har jag inte forskat vidare i detta än, men tänkte att du kunde göra det...

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.