2009-02-26

Jag blir så trött...

Jag blir så trött av vissa nyheter. De senaste dagarna har varit fulla av dem.

Statliga Vattenfall köper holländskt kraftbolag
Jag frågar mig varför statliga företag överhuvudtaget ska ägna sig åt att köpa upp bolag i utlandet. Ska de ägna sig åt sånt borde de inte vara statliga, utan snarast privatiseras. Och varför ska ett statligt företag satsa stort i företag som producerar det mesta av sin el från smutsig kol och snabbt sinande fossilgas? Cornucopia säger det mesta andra som behöver sägas runt affären. Kan bara tillägga att det tydligen inte är alla storägare i holländska Nuon som vill sälja. Låt oss därför hoppas att Vattenfall inte lyckas håva in de 80% av aktierna som krävs för att köpet ska gå igenom.

Rekonstruktionsproblem på SAAB
Idag läser jag att bilföretaget SAAB drabbats av problem eftersom tullen stoppat in- och utleveranser utom EU. Detta eftersom SAAB är under rekonstruktion och därför inte får ha kredit hos tullen längre. SAAB har tydligen även fått problem med leveranser från underleverantörer inom EU, som såklart är ovilliga att riskera att inte få betalt. Förutom leverantörerna gäller det även transportföretagen, t.ex. Schenker, som enligt SvD har gods i pant för obetalda fakturor. Därför blev det produktionsstopp ett tag igår. Nu på morgonen rapporteras dock att produktionen är igång igen - vilken tur! Alltså produktionen av bilar som alltför få vill köpa...

En företagsrekonstruktion motsvarar det som i USA kallas "Chapter 11" och är alltså inte detsamma som en konkurs. Det handlar istället om att på något sätt komma överens med fordringsägarna för att företaget ska kunna drivas vidare. Misslyckas rekonstruktionen brukar dock konkurs vara enda utvägen. Jag läste nyligen någonstans att 70% av alla företagsrekonstruktionsförsök i Sverige misslyckas. Att SAAB Automobile skulle lyckas ter sig osannolikt, när problemen redan börjar torna upp sig. Till problemen ska också läggas att SAABs ägare General Motors idag presenterade en megaförlust på 31 miljarder dollar för år tvåtusenåtta och nu förhandlar om mer megalån från Barack Obama.

Fackeltåg för SAAB
Fackeltåg och torgmöte idag i Trollhättan - många tror på SAAB. Tyvärr hjälper inte tro när man inte lyckas producera säljbara bilar. Mona Sahlin håller sig framme på platsen och passar inte oväntat på att kritisera regeringens SAAB-politik.

Som jag ser det är enda chansen för någon svensk bilindustri att överleva att man låter SAAB gå i putten och satsar eventuella åtgärder på att låta den starkaste, dvs Volvo, överleva. Annars är risken överhängande att båda försvinner. Fast helst borde staten hålla sig ifrån bilindustrin.

På samma sätt är enda chansen för någon amerikansk bilindustri att överleva att man låter General Motors och Chrysler gå i putten och satsar på att låta den starkaste, dvs Ford, överleva. Troligen är det bättre än alternativet, dvs att alla tre till slut dukar under.

Volvo vill höja bonuslöner för ledningen
Tokerierna tar aldrig slut - samtidigt som Volvo (lastbilsföretaget alltså) sparkar nästan en sjättedel av sin personal och tar bort aktieutdelningen föreslår man en höjning av ledningens bonusar. Med rätta blir många upprörda, bland annat Aktiespararna. Kunde tajmingen av förslaget ha varit sämre? Har ingen lärt sig något av krisen? Volvo motiverar höjningarna med att man annars riskerar att förlora nyckelpersoner. Men vart skulle de ta vägen i nuvarande krissituation?

Min gissning är hursomhelst att minst en europeisk lastbilstillverkare kommer att försvinna inom något år. Vilken tror ni jag tror minst på?

Skådespel för folket
Börjar folket bli oroade över finanskrisen? Ge dem skådespel så håller de sig lugna! Nu talas det redan om hur stor del av kostnaden som staten ska stå för vad gäller bröllopet år tvåtusentio mellan kronprinsessan Victoria Bernadotte och gymägaren Daniel Westling. Exakt 0% anser jag.

Lisa Irenius har idag skrivit en utmärkt artikel i DN som tar upp medias språkbruk kring det unga nyförlovade paret. Även Dagens Nyheters huvudledare igår tog upp hur odemokratisk och otidsenlig monarkin är.

Glädjande nog har tack vare den prinsessliga förlovningen Republikanska föreningen fått omkring 300 nya medlemmar! Ser även att föreningens ordförande Sofia Karlsson dragit igång en blogg igår. Den blir förhoppningsvis intressant att läsa framöver.

Tur att det åtminstone finns något att glädja sig åt. Vill ni bli ännu gladare tycker jag ni ska lyssna på "The Mom Song".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.