2009-02-28

Bopriserna har lång nerförsbacke kvar...

Något av det första jag tog upp på min blogg (redan i september 2007) var den svenska bostadsbubblan så som den har utvecklats sedan slutet av 1990-talet. Redan i somras konstaterade jag att nedgången för (de reala) bostadspriserna nu hade påbörjat även i Sverige

Nu är det dags för en uppdatering av inflationsjusterade bostadspriser med senaste FPI och KPI från Statistiska centralbyrån (för fjärde kvartalet 2008).
Som jag väntade mig redan i somras blev det en liten "uppåtknix" i kurvan efter den första nedgången. Det kan eventuellt bli ännu en uppåtknix nu första kvartalet 2009, efter att boräntorna sjunkit i spåren av Riksbankens drastiska räntesänkningar. Dessutom verkar många otroligt nog tro att vi såg botten redan i höstas. Som man kan se av diagrammet ovan ser det dock ut att vara lång lång väg ner till en botten på bostadsmarknaden. Jag förväntar mig alltså att bopriserna efter eventuell uppåtknix detta kvartal fortsätter neråt i en ordentlig skidbacke. Med den kraftigt sjunkande BNP vi nu har i Sverige finns ingen chans att på sikt hålla bostadspriserna uppe.

P.S. Jag vet att det finns färskare statistik att få tag på genom Mäklarstatistik, men eftersom mäklarna talar i egen sak, så håller jag mig till den officiella statistiken från SCB. Det kan dock ibland vara intressant att följa Mäklarstatistiks siffror efterhand, eftersom de är färskare.

4 kommentarer:

 1. ...och ännu färskare statistik hittar du här (borätter, dock):

  lassekongosbostadstracker.blogspot.com

  12% "uppåtknix" sen i december!

  SvaraRadera
 2. Först vill jag bara klargöra att jag tvivlar på att botten är nådd.

  Dock är jag lite osäker på hur mycket det kommer att gå ner, dina grafer gäller bara om inflationsstatistiken är korrekt. Det ligger i staters intresse att hävda att inflationen har varit mindre än den faktiskt varit och detta är tillräckligt för jag ska tvivla på deras siffror.

  Frågan är bara var man kan hitta mer trovärdiga inflationssiffror.

  SvaraRadera
 3. Tron på att botten är nådd i bostadsprisfallet är stark, så stark att det faktiskt är lite svårt att inte övertygas själv. Men en så länge tror jag på att det är långt kvar till botten.

  SvaraRadera
 4. Jag läser dina analyser med stor tilltro - mycket välgrundade !
  Graferna skulle bli ännu tydligare om Du gjorde dom med logaritmisk skala.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.