2009-06-01

General Motors rekonstrueras (äntligen!)

Idag kom så nyheten som jag gått och väntat på länge - General Motors ansökte idag om rekonstruktion enligt kapitel 11 i den amerikanska konkurslagstiftningen. Det rör sig alltså inte om en regelrätt konkurs, vilket "chapter 11" ofta missuppfattas som. Det är trots allt (precis som för SAAB) inte säkert att rekonstruktionen går igenom, utan det kan sluta med konkurs.

Hursomhelst är GM definitivt konkursmässigt - per den sista mars hade GM enligt Reuters $172 miljarder i skulder och tillgångar som värderades till $82 miljarder. Nu återstår att reda ut hela denna jättehärva och det lär ta tid.

Någonting som många (bland annat jag) har oroat sig för är mängden kreditswappar (CDS) som fanns utställda på GMs skulder och som skulle lösas ut vid en konkurs eller rekonstruktion. I fredags skrev dock Wall Street Journal att det inte var så farligt - "bara" $3 miljarder dollar i CDSer. Den volymen borde utställarna kunna hantera. Tydligen har mängden CDSer på GM minskats rejält de senaste åren p.g.a. den allt sämre situationen för företaget.

Frågan är nu bara vilka som sitter på de $172 miljarder som lånats ut till GM, hur de kommer att drabbas, samt vilka följdeffekter det får. Som Cornucopia påpekar idag är GMs totala skulder större än den svenska statsskulden. Detta är alltså i samma storleksordning som om ett helt land ginge i konkurs.

Det återstår också att se hur detta slutar för SAAB. Vår statsminister hade följande kommentar:
- Det var tur att vi inte lyssnade på Mona Sahlin och IF Metall och skickade in pengarna i det här konkursboet, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i en första kort kommentar till GM-konkursen.
Ja, det var en himla tur, måste jag säga. Men jag tror faktiskt att Mona Sahlin skulle ha tvingats agera annorlunda än sin nuvarande retorik om hon setat i regeringsställning nu. Som det är nu verkar hon hela tiden ha ett behov att markera mot regeringens politik med diverse populistiska förslag.

I söndagskvällens debatt i teve blev det tydligen många politiska poänger som skulle plockas från båda håll, när vad Sverige egentligen skulle behöva är en samlad gemensam politisk syn i denna den svåraste ekonomiska krisen på sjuttio år. Jag hoppas våra partipolitiker kan sansa sig lite efter att EU-valet är överstökat.

3 kommentarer:

 1. Ärligt talat så kan jag inte tro att Sahlin är så korkad att hon inte sett vad som var på gång och att hennes hjälp till Saab skulle varit menad på det sättet som Reinfeldt vill få det att se ut inför väljarna. De populistiska uttalandena är lika utstuderade från båda håll där de båda verkar tro att VI är korkade.

  Håller med om att det skulle vara till VÅR fördel om de kunde sluta hacka och leta fel hos varandra och istället sammarbeta. I detta eviga tjafs om varandras fel och brister försvinner deras egen politik och mycket positiv energi går förlorad.

  När man lyssnar på dom så blir man rädd inför framtiden.

  Mvh
  Roxy

  SvaraRadera
 2. Marcus , Likvidvänster2009-06-02 13:12

  Framförallt försvinner den lilla trovärdighet som våra politiker har kvar.

  SvaraRadera
 3. http://www.house.gov/htbin/blog_inc?BLOG,tx14_paul,blog,999,All,Item%20not%20found,ID=090608_2962,TEMPLATE=postingdetail.shtml


  Ville Bara poängtera ut att GM redan fått ungefär 20 miljarder dollar och nu när de ska gå i konkurs, ska staten in och dumpa ytterligare 30 miljarder dollar i GM och få en "60 percent controlling interest" för pengarna.

  GM sagan är inte slut än...

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.