2009-06-04

Balterna drabbas värst

Någon tyckte att mitt förra inlägg saknade balans, eftersom jag inte tog upp dem som drabbas värst av de svenska bankernas agerande i Baltikum, nämligen balterna själva. Jag har dock tagit upp lite om detta förut på min blogg. Bl.a. har jag argumenterat för att Lettland borde strunta i vad det rika Sverige säger och helt enkelt devalvera om det skulle göra situationen bättre för dem.

För det är ju så att SEB och Swedbank har tjänat stora pengar i Baltikum de senaste åren, även om vi nu ser att vinsterna inte var hållbara och nu bytts mot stora förluster istället.
Bankjättarna Swedbank och SEB har tjänat 25 miljarder kronor i Baltikum de senaste fem åren, visar TT:s sammanställning.
Relaterat till de baltiska vinsterna kan aktieutdelningen från Baltikum sägas uppgå till 5,5 miljarder kronor.
SEB och Swedbank har starkt bidragit till att situationen är miserabel för många invånare i de baltiska länderna. De eldade på den baltiska bubbelekonomin med sin frikostiga dumdristiga långivning, och gjorde därmed att det blev ett drastiskt fall när bubblan sprack.

Nu har många letter blivit av med jobben eller tvingats acceptera löner som sänkts med en fjärdedel eller mer. En stor del av sjukhusen har fått stängas ner. Det är faktiskt en minoritet av Lettlands befolkning som tagit på sig för stora lån, men inte bara de drabbas nu, utan alla letter. Under tiden sitter svenska bankdirektörer och styrelser och lyfter feta löner och arvoden.

SVTs "Dokument inifrån" sände för en dryg månad sedan ett program med titeln "Bankfällan" som är sevärt. Det ligger kvar på deras hemsida fram till 14 augusti.

3 kommentarer:

 1. Vem tvingade balterna att låna då? Har de inget eget ansvar?

  SvaraRadera
 2. Självklart har var och en ett eget ansvar för sin ekonomi, men det är ju uppenbart att många människor världen över inte förstår konsekvenserna av att låna stora belopp, och därför lätt faller offer för bankernas reklam.
  Vi indoktrineras via teve ständigt med förhållandevis rika människor som har en massa prylar och många vill nå dit.

  SvaraRadera
 3. Marcus , Likvidvänster2009-06-05 01:03

  Naturligtvis har balterna ett eget ansvar , många av balterna har också tagit det ansvaret och inte överkonsumerat på lånade pengar.

  Man skall dock veta att de utsatts för otrolig exponering för lån och löften om "det goda livet" , många låntagare är så pass unga att de totalt saknar referenser om vad som är hållbart och bankerna har där trätt in som "goda samariter" och sett sina chanser att låna ut , troligtvis har många banktjänstemän i ledande positioner själva gjort sig rejäla hackor till dags datum men slipper nu stå med hundhuvudet för kreditförlusterna.
  Jag tror att balterna svalde betet med hull och hår tom. bättre än vad vi gjorde i slutet på 80-talet.

  Minns ni föresten vår egen reklam 1997 ?
  www.youtube.com/watch?v=G44TxDsU3iM

  Eller radioreklamen "Götabanken låna hos oss" ?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.