2009-06-28

Fortsatt bankdöd i USA

Mindre banker i USA fortsätter att falla som käglor. Bankstängningarna sker på fredagar, och i fredags var sista fredagen i juni, så nu har vi data för första halvåret 2009. Diagrammet nedan visar antalet fallerade banker per månad (gula staplar, vänster skala) och deras totala tillgångar (blå staplar, höger skala, miljoner dollar).
Det gäller alltså banker som stängts av FDIC, den amerikanska bankgarantin. Som synes ser trenden ut att vara ökande i genomsnitt. Sedan årsskiftet har 45 amerikanska banker stängts, och sedan finanskrisens början sommaren 2007 har 72 banker fallerat.

Störst av alla var Washington Mutual, som togs över av JPMorgan Chase i september 2008, med runt 300 miljarder dollar i tillgångar, vilket är orsaken att jag inte gjort diagrammet ovan längre bak, då det totalt stör ut de blå staplarna.

Nå, så länge så här många banker fortsätter att falla i USA varje månad anser jag det vara för tidigt att ropa "faran över" vad gäller denna finanskris.

3 kommentarer:

 1. Hej, tack för en intressant sida. Här är en intressant sida på tal om finanskrisens dimensioner.
  http://www.youtube.com/watch?v=NPG65iat9NQ&NR=1
  Man får väl förmoda att det är sant.

  SvaraRadera
 2. Det är långt färre banker än befarade dryga 100 dock...

  Så en annan rubrik hade kunnat vara; "Endast 45 banker har har hittills gått omkull i år".

  Det förutsätter ju förstås att man är av positiv natur.

  SvaraRadera
 3. Anonym 2009-06-29 15:11:
  Det jag ville poängtera med detta inlägg är att trenden såg ut att peka mot ökande antal bankstängningar per månad i USA.
  Nu två veckor senare kan den som vill se på http://www.fdic.gov/bank/individual/failed/banklist.html att trenden ser ut att fortsätta peka mot fler bankstängningar. Vi har bara passerat 2 av 5 fredagar i juli och redan har 8 banker med totalt drygt 1,5 miljarder dollar i tillgångar kastat in handduken.

  Därför kommer nog förutsägelsen om de dryga 100 fallerade bankerna att uppfyllas med råge.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.