2009-06-03

Rapporteringen om bopriser

Sloped Curve nämnde igår en rapport som Second Opinion sammanställt om medias rapportering om bopriser i höstas. Det visar sig att rapporteringen i många fall överdrivit boprisfallen och även blandat in experters förutsägelser om stora boprisfall på ett inte alltför lyckat sätt.

Som Sloped Curve påpekar måste man dock kanske ta Mäklarstatistiks siffror med en nypa salt och fråga sig hur tillförlitliga de är. Återstår dock fakta att medierna i många fall överdrivit boprisfallet i höstas, även mätt med SCBs mer tillförlitliga statistik.

Eftersom jag troligen har kommit med de mest drastiska förutsägelserna om boprisfall så vill jag förtydliga det jag har sagt förut. Mina förutsägelser gäller inte på kort sikt, utan på längre sikt. Boprisbubblor spricker inte tvärt, till skillnad från t.ex. börsbubblor, utan pyser sakta ur under flera år, vilket vi tydligt kan se i USA, där processen pågått under flera år nu. I Sverige har prisfallen just börjat i somras och ännu inte hunnit att ta fart.

1 kommentar:

  1. Vore intressant att få se ett uppdaterat diagram över bostadspriserna i Stockholm i jämförelse med median eller medelinkomsten, nu när priserna har fallit lite sen toppen 2007.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.