2009-06-09

Italien och EU-valet

Italien är ett av de länder i Europa som hade högst valdeltagande i EU-valet - hela 66%. Bara Belgien och Malta hade högre.

Men vilka valde Italienarna då? MussoliBerlusconis "Popolo della Libertà" fick bara 35% (men var fortfarande största parti) medan Umberto Bossis främlingsfientliga "Lega Nord" fick runt 10% och nio mandat. Inte nog med att Lega Nord vill slänga ut alla invandrare, de vill också dela upp Italien, så att den rika norra delen slipper subventionera den fattigare södra. Hur det går ihop med ett EU som betalar ut regionalstöd vet jag inte. Till höger ser ni Lega Nords valaffisch från regionalvalen 2005 som på ett övertydligt sätt illustrerar populistisk rasism. "Gissa vem som kommer sist? För rätten till hem, arbete och hälsovård"

P.S. EU har en bra presentation av valresultatet där du kan klicka dig fram till olika länders resultat.

1 kommentar:

  1. Det tråkiga är att situationen tyvärr är som på bilden på många vårdcentraler i Malmö. Gamla Agda sitter tyst och snällt medans familjen Hamid kommer med hela släkten (inklusive ett par gubbar som skall kontrollera så att det inte är fel personer som undersöker kvinnorna om det är dessa som skall in för vård) och skriker och tvingar sig före. Nu har man eller har illafall haft väktare på en del vårdecentraler och man har satt ett maxantal på familjemedlemmar. Det finns tyvärr en anledning till SD:s stöd i Skåne. Resten av Sverige har tyvärr inte förstått hur illa det är i Malmö. Men det kommer kanske...

    Tack för en ypperlig blog.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.