2009-06-15

Hoppsan!

Idag kom siffrorna för den lettiska centralbankens stöd för den lettiska valutan under förra veckan, och de var överraskande.
Centralbanken har alltså vänt trenden och istället sålt av en massa lat. Och inga måttliga mängder - så mycket har inte sålts av sedan juni 2007 och under en enskild vecka har så mycket inte sålts av sedan statistiken på hemsidan börjar i januari 2007.

Jag hade väntat mig att stödköpen av laten skulle ha minskat förra veckan, då det kom positivare nyheter från Lettland, men denna totalomvändning till stödsälj är överraskande. Lite väl tvär vändning, kan det tyckas. Frågan är hur fortsättningen kommer att se ut. Fortfarande har dock Latvijas Banka stödköpt lat för totalt 1,9 miljarder euro sedan september 2008.

Vi ska inte heller glömma att den lettiska overnight-interbankräntan RIGIBOR sjönk från 24,6% i fredags till 8,6% idag. Bort från paniknivåerna, alltså.

Det ser i alla fall ut som att det akuta devalveringshotet är avvärjt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.