2009-06-23

Nästa steg - kommersiella fastigheter

Idag kom statistik som visar att marknaden för kommersiella fastigheter blivit iskall. Antalet stora affärer (mer än 100 miljoner kronor) sjönk med 87% jämfört med samma kvartal förra året.

Det är inte så konstigt att detta händer. Jag har ju tidigare skrivit om bostadsbubblan, men nästa naturliga steg i lågkonjunkturen är ju att även de kommersiella fastigheter faller. Efterfrågan på lokaler sjunker ju när konjunkturen viker. Tydligen har hyrorna sjunkit med 10% i Stockholm.

Att sen fastighetsbolagen får svårare att få lån för att bankerna håller i pengarna gör ju inte saken bättre.

Många fastighetsbolag ångrar idag säkert också sina investeringar i köpcentrum de senaste åren.

I USA ser vi redan en allvarlig kris för kommersiella fastigheter, där köpcentrumägaren General Growth Properties gjorde den största fastighetsbolagskonkursen i USAs historia i mitten av april.

Frågan är nu när krisen blir riktigt allvarlig för de svenska fastighetsbolagen. Än så länge verkar de ju klara sig - man hör inte så mycket om dem i nyheterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.