2009-06-23

Optimistiska företag

Tydligen så tror nu allt fler inom storbolagen på en vändning. Även om läget beskrivs som dåligt så tror två av tre i Riksbankens intervjuer att botten är nådd, vilket ju får anses vara positivt.

Även i mitt eget arbete märker jag faktiskt att kunderna drog lite väl hårt i nödbromsen runt årsskiftet och att det sen visat sig att det faktiskt inte var riktigt så illa. Men jag ser inte heller några tecken på förbättring, bara att det inte var så illa som det verkade för några månader sedan.

Frågan är nu om det blir någon vändning. Jag tror att det kommer att dröja, eftersom det fortfarande finns alltför mycket skräp som måste rensas ut i världsekonomin. Men man kan ju alltid hoppas att det blir lite bättre.

När nu strålkastarljuset förflyttat sig bort från Lettland, så kan man undra var det kommer att fokuseras härnäst, och hur många kackerlackor som gömmer sig i nästa mörka hörn. Kanske blir nästa fokus de s.k. PIGS-länderna, det vill säga Portugal, Italien, Grekland, Spanien. I de ekonomierna finns mycket osunt.

10 kommentarer:

 1. Vad beträffar Lettland så har nog lamporna slocknat högst tillfälligt. Hittills har inget land kunnat motstå valutaattackerna när de väl har börjat. Det är som en rovdjursattack. När villebrådet är utvalt så slutar inte anfallet förrän bytet är fällt.

  SvaraRadera
 2. En annan konversation från Närke där jag förmodar du härstammar och som i folkmun allmänt benäms som "gnällbältet";

  -"Fint väder vi har idag."

  -"Idag, ja."

  SvaraRadera
 3. För de av oss som insett vad slags problem mänskligheten står inför, är mycket av det du skriver om, självklara effekter av ett orimligt ekonomiskt system som bygger på evig tillväxt och som hittills möjliggjorts genom obegränsad tillgång till nästan gratis fossil energi. Att ersätta olja, gas och kol, som nu står för nästan hela vår världs energiförsörjning, med vad för energislag som helst, är inte möjligt på den korta tid som nu står till förfogande.
  De flesta i vårt samhälle vet dock inte vad som i närtid väntar eller så orkar de inte sätta sig in i problemet. Eller så litar de på ekonomerna och politikerna som på översittares vis förklarar att:
  ”Oljan varar i minst trettio år till, så sluta du bekymra dig, lille vän”.
  ”Det finns så mycket olja i Kanadas oljechiffer och tjärsand, så oljan tar aldrig slut. Och skulle den så finns det så mycket annat”, är den vanligaste kommentaren.
  Argumentet att den oljan blir dyr på grund av att den har ett lågt energinetto och att det tar tid att utveckla nya energisystem vill de inte ens lyssna på.
  Varför våra vanliga medier väljer att tiga eller behandla dem som nämner problemet såsom varande idioter, vill jag inte ens försöka gissa mig till. Att de inte insett problemets omfattning framgår i alla fall med all tänkvärd tydlighet.
  Den stora frågan är då hur man får ”vanligt” folk att inse vad som är på gång. De som egentligen inte vill veta, utan bara vill fortsätta som om dagens köp och släng konsumtion skulle kunna förbli en självklarhet, vare sig de är producenter eller konsumenter.

  SvaraRadera
 4. "....alltför mycket skräp som måste rensas ut i världsekonomin"

  Varför måste saker och ting jämt rensas ut?

  Vändningen kan mycket väl vara kommen, Du borde nog öppna ögonen och se att det faktiskt kommer in bra statistik.

  SvaraRadera
 5. ....Vändningen kan mycket väl vara kommen, Du borde nog öppna ögonen och se att det faktiskt kommer in bra statistik.


  Tillfälligt hjälper väl alla tusentals miljarder i mer eller mindre desperata stimulansåtgärder, annars vore det väl helt obegripligt. Men att få igång människors framtidstro och vilja till skuldsättning tar tid. Därutöver ska det finnas vilja och möjlighet hos bankerna att bevilja nya lån. Det knepiga blir då energin blir dyr, hur ska då alla lån kunna betalas tillbaka?

  SvaraRadera
 6. Farfar

  Så länge IMF, ECB och FED pumpar ut ny likviditet eller på nåt sätt försöker stimulera ekonomin på konstgjord väg kommer vi se en nedgång som vi aldrig skådat.

  Kraschen vi kommer få se i framtiden blir fatal och kommer slå ut allt vad tillväxt heter.

  SvaraRadera
 7. Anonym 2009-06-24 08:31:
  Du glömmer fortsättningen på konversationen med Närkebonden:

  - Men det regnar i alla fall inte.

  - Nä, nu, nä!

  SvaraRadera
 8. Anonym 2009-06-24 15:51 skrev:
  "Vändningen kan mycket väl vara kommen, Du borde nog öppna ögonen och se att det faktiskt kommer in bra statistik."

  Visst kommer det in bättre statistik, men många av de underliggande problemen finns kvar, framförallt överbelåningen. Innan de är lösta (vilket är vad jag menar med att rensa ut skräpet) kommer vi inte att få annat än tillfälliga återhämtningar.

  SvaraRadera
 9. Se där, de sista replikerna i dialogen hade jag inte hört tidigare. Förmodligen beroende på att jag inte är från regionen. Men den slutklämmen kände du tydligen till...

  Ja,ja, va va de ja sa?

  SvaraRadera
 10. INGEN kan övertyga mig att man kan skapa välstånd genom att trycka pengarna. Om man kunde göra det då skulle ägarna av tryckerier vara rikaste människor.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.