2009-06-08

Räntor upp i Lettland

Detta diagram säger allt... Lettlands interbankränta sedan årsskiftet (källa: Latvijas banka).Notera hur de kortare räntorna stuckit i höjden de senaste veckorna. Var ska vi tro det slutar?

3 kommentarer:

 1. Ber om ursäkt om jag stavar fel jag är ord blind.
  Hej Flute jag bugar ödmjukt för dina tankar.Mina följer dina men jag har svårt att sätta dem i text.
  Har legat likvid hela denna resan börjar titta lite på invensteringar i Östeuropa , vad tycker du om Realfond Skog och de pojkarna som är med där.Googla det.Ded skall ta in 5 emisioner under de närmsta fem åren.Det kan bli bra tror jag ?

  MVH
  K.Nilsson

  SvaraRadera
 2. Jag är inte investeringsrådgivare och ger därför oftast inga råd om några specifika investeringar.
  Det är upp till var och en att kolla upp eventuella tilltänkta investeringar ordentligt innan man sätter pengar i dem.
  I dagens ekonomiska läge gäller det dock att vara mycket försiktig. Sätt inte alla pengar på en plats eller i ett tillgångsslag.
  Alla tillgångar kan i dagens läge röra sig kraftigt uppåt och neråt, så risken att förlora pengar är stor. Välj därför det säkra före det osäkra för större delen av ditt kapital. Det kommer andra tider framöver, men än så länge är läget långt ifrån normaliserat.
  Vad gäller emissioner - fråga dig alltid "vad tjänar de på detta och vad tjänar jag? Vilka risker finns? Och vad tjänar banken eller finansbolaget som är mellanhand?"
  Realfond Skog har jag ingen koll på.

  SvaraRadera
 3. Problemet idag är ju att det inte finns några säkra investeringar alls.

  T o m bankkontot eller korträntefonder är ren kapitalförstöring p g av den negativa realränta man kör för att inflatera bort bostadsskuldberget här i Svedala och på så sätt rädda bankernas säkerheter.

  Ingen vågar ju låta bostädernas nominella priser sjunka. Då står bankerna utan säkerheter eller med kreditförluster och hela finanssektorn kollapsar.

  För den som tvivlar; läs Ingves senaste tal på RB:s hemsida han säger ordagrant att man redan har och kommer att fortsätta ha "rejält negativ realränta under hela prognosperioden". Nu gäller det förvisso repan, men syftet behöver man nog inte tvivla på.

  Det enda som är säkert är att det kommer att vara svårt för dem som sparat att få behålla värdet av sina tillgångar. Vartenda uns av värde i sparsamma människors tillgångar man kan förstöra värdet på behövs för att täcka spekulanternas bostadslån, platt-TV-apparater, SUVar och fritidsbåtar.

  Det känns väl kul att veta?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.