2009-06-04

Stresstest...

Hur allvarlig blir den baltiska situationen egentligen för de inblandade bankerna? Rodney Alfvén, känd finansanalytiker, säger i en intervju i SVTs "Bankfällan":
Vi har sett tidigare kriser... i såna här systemkriser. Då har vi sett att uppemot 75 procent av alla lånen går inte att betala tillbaks.
Det handlar om ifall den lettiska staten hamnar på obestånd. Det är därför det är så viktigt för svenska staten att låna ut frikostigt till lettiska staten.

5 kommentarer:

 1. nej visst har Rodney rätt...

  Sedan är det givetvis så att låna om inte betalas är samma sak som att banken får en kreditförlust på 75% av lånestocken. Dels så finns det tillgångar som är pantsatta för lånen och dels så har man oftast när det gäller privatpersoner ett långsiktigt kreditansvar dvs att banken kan börja återvinna kreditförluster om några år när ekonomin återhämtar sig. Precis som bankkrisen i Sverige i början av 90-talet.

  Visst kanske omkring 10 Mdr kommer Swedbank att förlora i Lettland det kommande året men inte mer.

  SvaraRadera
 2. Flute> Du har inte tänkt på att Swedbanks baltrörelser ligger i dotterdolag.

  i teorin så kan Swedbank sätta dotterbolagen i konken och så är situationen Lettlands problem.

  Så komemr ju dock inte ske även om det kortsiktigt vore affärsmässigt bra då detta helt skulle stänga ute Swedbank från internationella kreditmarknaden.

  SvaraRadera
 3. "Vi har sett tidigare kriser..."

  Lustigt det där med att kris skulle vara undantaget, och lugn och ordning det normala. Det är precis tvärtom! Kris på finansmarknaden är normaltillståndet fatta det!

  Oktoberkraschen 87, svensk finans- och fastighetkris 92-94, Asienkrisen 98-99, IT-krasch 00-02, och nu the mother of all crashes.
  2013-2015 global inflation osv...

  SvaraRadera
 4. Orkar inte med dina negativa förebråelser längre. Du har hållit på alldeles för länge nu med din pessimism och med all tydlig accuratess bevisat att du inte kan skilja mellan statliga finanser och vinstrika börsbolag i ett skede där de dessutom får historisk hjälp att spä på dessa vinster ytterligare med inflationen som vapen denna gång. Om detta får man tycka vad man vill - men resultatet blir att allt, precis allt, kommer att stiga i värde. Inklusive aktier naturligtvis.

  Var på NK idag och handlade kläder och kan tala om för dig att jag aldrig någonsin har sett en sådan köpfest som pågår just nu och som garanterat kommer att visa sig i rapporterna framöver.

  Kort sagt, jag är vådligt trött på er unga, gröna teoretiker som inte har vare sig karta eller kompass och inte förstår att den samlade politikervärlden som själva sitter fullsketna i investeringar kommer att passivt sitta och titta på när deras investeringar smälter till noll och inget värde.

  Jag garanterar att alla till buds stående medel då kommer att användas. Både hederliga och motsatsen.

  SvaraRadera
 5. Anonym 2009-06-06 20:40:
  Om du inte orkar med behöver du inte läsa mina texter.

  Men du har rätt i att makthavarna inte kommer att låta sina investeringar smälta bort bara så där. Det märks ju redan nu att de försöker avvärja det på olika vis. Om de sen lyckas är en annan fråga. I vissa fall kommer de säkert att lyckas, i andra inte.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.