2010-03-17

Osannolika Opec?

Idag hade oljekartellen Opec möte och behöll inte oväntat sina produktionskvoter oförändrade.
- Det råder ingen tvekan om att vi är överens om att bevara saker och ting som de är. Vi är väldigt nöjda med situationen som den är, sade Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi redan på väg in till det möte där beslutet sedan klubbades.

- Bra efterfrågan, pålitligt utbud, underbara priser. Vi är väldigt nöjda, tillade han.
Jag förstår att de är nöjda, för Saudiarabien behöver ett högt oljepris för att kunna hålla befolkningen lugn, som jag skrev om för drygt ett år sedan. Att flera Opec-medlemmar fuskar med produktionen gör uppenbarligen ingenting så länge priset trots allt hålls uppe och med det medlemsländernas statsbudgetar.

Med anledning av detta möte hade SvD idag ett helt uppslag om Opec, som man kallar en oväntad oljekartell. Björn Lindahl skriver i artikeln att snart femtioåriga oljekartellen Opec "på många sätt utmanar de ekonomiska teorierna". Han utgår i sitt resonemang uppenbarligen mycket från ekonomen Marian Radetzkis bok "Råvarumarknaden". Men om Opec går på tvärs mot de ekonomiska teorierna kanske det är teorierna som behöver revideras. Det ekonomerna glömmer är att råoljan är en råvara som helt enkelt inte går att ersätta. Alla ersättningsförsök leder till betydligt sämre energiutbyte. Någon borde formulera ihop en ekonomisk teori som tar hänsyn till detta.

Artikeln tar också upp andra råvarukarteller "som borde haft bättre chanser att lyckas". Men då glömmer man bort att råoljan skiljer sig starkt från andra råvaror p.g.a. att den är basen för världsekonomins energianvändning. Intressant med dagens uppslag i SvD är också att man lyckas fylla två sidor med grafik och text om oljeproduktion utan att ens antyda peak oil.

[Andra bloggar om , , ]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.