2010-03-17

Straff kostar

Jag noterar idag att antalet fångar i USA:s delstatsfängelser minskade i fjol för första gången sedan 1972. Antalet fängelsekunder i USA har ökat med 50 procent sedan 1991 och är nu åtta gånger fler än 1975. Det är drygt 0,7 procent av befolkningen, nästan tio gånger så hög andel som i Sverige.

Ekonomin är ett tungt vägande skäl för att delstaterna nu behöver dra in på de höga kostnaderna för fängelserna. Många amerikanska delstater är ju mer eller mindre bankrutt och måste ägna sig åt nödåtgärder såsom nedskärningar inom polis och ambulanser.

Tillägg 21:36: Det visar sig att Anders Bolling slarvat till det med matematiken och jag var för trött för att tänka på det. Ur BRÅ:s rapport:
I slutet av 2004 var det 714 personer per 100 000 invånare som satt i fängelse, vilket motsvarar var 138:e amerikan. Det är fler än någonsin i USA och även den högsta andelen i världen. Siffran för Sverige var i februari i år 75 intagna per 100 000 invånare, enligt International Centre for Prison.
Jag lovar att bättra mig vad gäller källkritiken!

[Andra bloggar om , ]

7 kommentarer:

 1. Jag får inte matematiken att gå ihop, vilket eventuellt beror på mina dåliga matematikkunskaper. Men att andelen fångar i USA bara skulle vara dubbelt så hög som i Sverige känns inte rimligt. I Sverige fanns 5486 fångar på anstalt i oktober 2009. 5486/9 miljoner = 0,06 procent av befolkningen.

  SvaraRadera
 2. Gustav:
  Tack för påpekandet. Jag har fixat till det!

  SvaraRadera
 3. Vidare så har visserligen antalet fångar i delstatsfängelser minskat, men antalet fångar har ökat desto mer i statliga fängelser. Så nettot är +1,099 inmates. (Enligt rapporten som DN länkar till.)

  SvaraRadera
 4. Det är väl nästan samma siffra för dom jobbar i jordbruket.
  Från CIA
  Farming, forestry, and fishing: 0.6%

  SvaraRadera
 5. Hans:
  Det är ju delstaterna som har ekonomiska problem och därför minskar de på antalet fångar i sina fängelser.
  Att antalet i federala fängelser ökar förvånar inte. USA lånar ju ändå så många biljoner på federal nivå att fängelserna blir en droppe i havet.

  SvaraRadera
 6. enligt den här rapporten från PEW center är det ca 2,5 miljoner "inmates" i USA, alltså mer än 1% av den vuxna befolkningen. I gruppen svarta män mellan ålder 20 och 34 är 1 av 9 inspärrade.
  http://www.pewcenteronthestates.org/uploadedFiles/One%20in%20100.pdf

  SvaraRadera
 7. Det går inte att jämföra USA och Sverige i den här aspekten. USA låter 1. sina fångar jobba för slavlöner i fängelse 2. sina fångar leva i otroligt dåliga förhållanden. Sverige däremot, här ska fångarna ha TV i cellen och en kostnad 2000 kr per dag och fånge är inget som någon verkar reagera på.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.