2010-03-07

Hur ska IceSave-bråket fortsätta?

Islänningarna kom inte oväntat med ett rungande nej till att betala de pengar som Storbritannien och Holland krävt för sina garantiutgifter för IceSave. 93,6% röstade nej. Trots att deltagandet i folkomröstningen bara var 54,5% innebär det ändå att över 50% av de röstberättigade röstat nej.

Nu blir det intressant att följa fortsättningen. Det finns många frågor. Kommer Island att bli utfryst? Kommer Island att få ytterligare lån från IMF och de nordiska länderna? Kommer Storbritannien och Holland att blockera Islands ansökan om medlemskap i EU trots EU-kommissionens rekommendation? Kan EU hålla en enig linje?

Man kan också fråga sig vad som händer den dagen brittiska eller holländska banker inte kan klara av sina åtaganden gentemot utländska kunder. Ska motsvarande krav då ställas på Storbritannien och Holland? Särskilt för Storbritannien, vars valuta flyter fritt, kan detta bli intressant. För Storbritanniens ekonomi mår inte bra och inte heller deras banker, även om förhållandet mellan bankernas åtaganden och BNP inte är lika extremt i Storbritannien som det var på Island.

Läs mer på Islandsbloggen.

Läs även Carl B Hamiltons kommentarer från igår.

[Andra bloggar om , , , , , ]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.