2010-03-26

Bara i absoluta nödfall...

Så var då efter veckans eurogruppsmöte allt riggat för att rädda Grekland om det "osannolika" skulle inträffa att Grekland skulle behöva ett nödhjälpspaket. Planen är att de 16 euroländerna isåfall ska ge Grekland "frivilliga bilaterala lån" och IMF också. Men bara i absoluta nödfall - alltså om Grekland inte längre har möjligheter att själva låna på marknaden. Och alla euroländerna måste också vara överens. Det ska bli mycket intressant att se hur detta utvecklar sig. Redan i april och maj behöver Grekland låna närmare 20 miljarder euro. Risken känns överhängande att nödhjälpspaketet får sjösättas redan då.
- Den här mekanismen ska normalt inte behöva aktiveras. Grekland kommer successivt att återfå marknadens förtroende, sade ECB-chefen Jean Claude Trichet på en pressträff efter mötets slut.
Tyvärr, herr Trichet, är det inte ni som bestämmer vilket förtroende marknaden har för grekiska statspapper. Vad marknaden tycker ser man genom att titta på kreditswappar (CDS) på grekiska statspapper, som bara fallit från 323 punkter till 299 punkter efter beskedet från eurogruppen. Fortfarande en väldigt hög nivå och en lång bit kvar ner till nivån på 170 punkter från december.

Intressant i uppgörelsen är att det sägs att räntorna inte ska subventioneras. Vad betyder det? Om marknadsräntorna på grekiska statspapper sticker iväg uppåt ska euroländerna alltså ändå låna ut till dessa höga räntor. Vad för slags nödhälp blir det? Det är ju just detta som är det värsta som kan hända, alltså att grekiska statslåneräntor sticker kraftigt uppåt. Vad jag förstår så är detta krispaket isåfall ganska verkningslöst mot en riktig kris för Grekland. Min gissning är dock att om räntorna går i uppåtspiral kommer euroländerna själva att definiera vad "normal" marknadsränta för Grekland borde vara och därmed kringgå detta med att räntorna inte ska subventioneras.

Intressant är också att "Uppgörelsen gäller inte enbart Grekland utan kan komma att användas om andra euroländer råkar i samma kris". Portugal, Spanien och Irland kan därmed ställa sig i nödhjälpskön. Kan euroländerna hantera räddningar av alla dessa? Portugal fick också sitt kreditbetyg sänkt av Fitch nu i veckan, med fortsatt negativa utsikter.

Idag ifrågasätter ECB:s nye vice chef Vitor Constancio att IMF ska ingå som part i ett eventuellt stödpaket till Grekland, och tycker att det är en onödig del av uppgörelsen. Jag kan nog hålla med. Huvudsaken är att de tunga länderna Tyskland och Frankrike är med, för det är de som har ordentligt med pengar att bidra med.

Intressant för Sveriges del är att uppgörelsen bara gäller euroländerna. Vi slipper alltså (än så länge) bidra till att lösa Greklands statsskuldsproblem.

Vi väntar med spänning på nästa avsnitt...

Apropå kreditproblem läser jag också idag att Dubais regering skjuter till ett antal miljarder dollar till skuldtyngda Dubai World. Det tolkas positivt, men egentligen handlar det bara om att överföra skulden från Dubai World till staten Dubai. Hela Dubai-bygget är en makalös felinvestering och jag kan inte se varför staten Dubai skulle vara säkrare än bolaget Dubai World.

[Andra bloggar om , , , , , ]

3 kommentarer:

 1. Riggat är rätt ord!

  SvaraRadera
 2. Det blir vär tyskar, fransmän och vi finnar som får betala. Bedrövligt.

  SvaraRadera
 3. Det finns ingen nödfall

  Grekland har inget problem, grekerna har inte gjort något fel. I så fall är det Grekiska Staten och sina långivare som har ett problem. Det finns ingen behöv att rädda dem.
  Att en statlig struktur som inte fungerar ersätts är faktiskt nyttig, speciellt till landets invånare.

  Om du som finländare måste betala något, det kommer inte att bero på att nån grek har gjort nåt, utan för att Staten Finland tvingar dig.

  Varför ska någon bry sig om någon inte får tillbaka pengar som han frivilligt har lånat till fel låntagare?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.