2010-03-28

Far Away in Australia

De största australiska bankerna har det senaste året ägnat sig åt ett "räntekrig" för att försöka locka till sig nya sparare. Nu har det gått så långt att räntan på konton som är bundna i ett år i vissa fall ligger högre än de lägsta bolåneräntorna. Finansvärldens absurditeter upphör aldrig att förvåna.

På vilket sätt kommer detta vansinne i Australien att slå tillbaka? Inte något positivt sätt i alla fall.

För övrigt - vad gäller "Far Away in Australia" tycker jag Dolores Keane sjunger den mycket bättre än The Wolfe Tones.

[Andra bloggar om , , ]

4 kommentarer:

 1. Vi har väl en liknande situation här? I alla fall för korta bindningstider.
  Bolån 3 mån: 1,65%
  Spar (1 månad bindning): 3%

  SvaraRadera
 2. J:
  Du har rätt i det, fast bara hos vissa "nischbanker". Storbankerna erbjuder inte så hög ränta. Skillnaden i Australien är att det är deras storbanker som har denna räntesättning.

  SvaraRadera
 3. Fractional reserve banking. En bank kan låna ut mycket mer än de lånar in. Säg att de kan låna ut 10 ggr mer än de lånar in, då kan räntan på inlån vara 10 ggr högre (minus bankens kostnader och riskpremie).
  Inte konstigt att bankerna gör grymma vinster. Bankerna försöker få allmänheten att tro att de lever på ränteskillnaden, vilket de naturligtvis på sätt och vis gör, men mångfaldigat!
  Nu behöver de höja kapitaltäckningen, kanske pga de ser högre kreditförluster komma vid horisonten.

  SvaraRadera
 4. Storbankerna hade detta i Sverige strax innan krisen -92. Glömmer aldrig minen på kassörskan på banken när jag satte in mina lånade pengar på ett sparkonto med högre ränta än låneräntan.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.