2010-03-17

Små förändringar i småhuspriser

Media hakar som vanligt upp sig på jämna siffror och skriver idag att snittpriset för villor nu stigit över 2 miljoner i riket enligt SCB:s senaste Småhusbarometer. Lite förvirring blir det med siffrorna, då snittpriset faktiskt sjönk från 2,10 miljoner i januari till 2,02 miljoner i februari. Den stora ökningen kom i januari (se diagram nedan) från decembers 1,95 miljoner. Men för att slippa ifrån snabba fluktuationer från månad till månad brukar man presentera ett tremånaders glidande medelvärde, och det är det som nu stigit över 2 miljoner. Så här ser det i alla fall ut om man tittar på inflationsjusterade småhuspriser utifrån Småhusbarometern. Inte mycket att hetsa upp sig över i februari, utan det är november-januari som prisökningarna skett.
Eller om du föredrar ett tremånaders medelvärde för att jämna ut bruset ser det ut så här.Hursomhelst kan vi konstatera att den stigande trenden för svenska bostadspriser ännu inte ser ut att vara bruten. Men det är fortfarande en bubbla. Den har bara inte spruckit ännu, till skillnad från i många andra länder. Ju längre det dröjer till den spräcks, desto allvarligare kommer följdverkningarna att bli.

[Andra bloggar om , ]

4 kommentarer:

 1. Hur kan det vara en bubbla? T ex en villa för 4 miljoner kostar ca 2.5 miljoner att bygga ny + mark (ca 1 mille). Så jag förstår inte hur det kan vara en bubbla för att priserna ligger något över anskaffningskostnaden.

  SvaraRadera
 2. Anonym 2010-03-17 22.02:
  För att även bygg- och markkostnaderna är för uppblåsta. Titta vad som hänt i andra länder vars bostadsbubblor spruckit. Byggbolagen har drabbats hårt.
  Det fundamentala felet är att bostäder (nya eller gamla) kostar för mycket idag i Sverige. Det är inte hållbart med dessa priser och den skuldsättning de kräver.

  SvaraRadera
 3. Känns som det skett en avmattning på bostadsfronten i Stockholm den senaste månaden.

  Det var länge sen man kunde få höra att man är ensam köpare på ett objekt. Eller bli uppringd av mäklare som undrar om man är intresserad av gratis värdering bara för att man för 6 månader sen lämnade sitt telefonnummer på en visning.

  SvaraRadera
 4. Var hittar anonym den där villan? En gammal radonkåk från 60-talet startar på drygt fyra miljoner. tomtpriser på drygt två miljoner. Visst finns det fallhöjd för huspriserna norr om Stockholm.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.