2010-03-15

2200 sidor Lehman

Rapporten om Lehmans sista tid, som kom i torsdags, är ett nätt litet verk på 2200 sidor. Den uppenbara slutsatsen är att Lehmans ledning fuskade hejdlöst. Men även revisorerna (Ernst & Young) måste ha varit mutade eller inblandade på något sätt - hur kan de annars ha missat såna saker som har skett? Även tillsynsmyndigheterna SEC och Federal Reserve Bank of New York (FRBNY) måste medvetet ha blundat för vad som pågick, eller åtminstone ha underlåtit att undersöka saker närmare. Chef för FRBNY under denna tid var Timothy Geithner, numera finansminister under Barack Obama! Slutsats?

Brittiska kräver nu ytterligare information från revisionsbyrån Ernst & Young om deras inblandning i Lehman-härvan. Helt rätt - blotta misstanken om att en revisionsbyrå fuskar måste utredas.

En av fuskmetoderna som Lehmans ledning använde från slutet av 2007 fram till kraschen i september 2008 var s.k. Repo 105, som i princip innebar att man gömde undan en massa poster ur balansräkningen över kvartalsskiftena, för att kunna rapportera en sundare nettoskuldsättningsgrad i kvartalsrapporterna. Motparter i repo 105-affärerna var i första hand icke-amerikanska banker, framförallt Mizuho, Barclays, UBS, Mitsubishi och KBC. Zero Hedge undrar om det beror på att Lehman var rädda för sina konkurrenter i USA.

I svenska media rapporterade i fredags att Lehmans konkurrenter JP Morgan Chase och Citigroup bidrog till att stjälpta Lehman genom att skärpa villkoren för lånesäkerhet. Zero Hedge har dock en lite annan syn på det, nämligen att JP Morgan upptäckte att papper som Lehman lämnat som säkerhet i slutändan garanterades av Lehman själva och därför krävde annan riktig säkerhet. Vilken röra det verkar ha varit! Man kan också tillägga att JP Morgan och Citigroup knappast hade kunnat fälla Lehman Brothers om de inte hade varit i ohjälplig kris till att börja med.

P.S. Nej, jag har inte läst rapportens 2200 sidor själv, utan bara vad olika bloggar och nyhetsmedia skrivit om den.

[Andra bloggar om , , , , ]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.