2010-03-23

Största CDS-spekulanten var grekisk statsägd bank!

Zero Hedge tipsar idag om en artikel de hittat i den grekiska tidningen Kathimerini. Det visar sig att den största spekulanten i kreditswappar (CDS) på den grekiska statsskulden var... den statsägda Hellenic Post Bank (TT). Och här har premiärminister Giorgios Papandreou dundrat i några veckor om de onda utländska spekulanterna. Dags för G-Pap att äta upp sin hatt eller nåt?

Banken ifråga köpte i augusti 2009 CDS:er på Greklands statsskuld för 950 miljoner euro och sålde dem i oktober med en vinst på runt 35 miljoner euro. Smart! Men det måste till en dålig bortförklaring.
TT’s previous CEO, Angelos Philippidis, had said in his last press conference as head of the bank last year that the swaps were part of the lender’s “social role,” giving it the ability to tackle speculators targetting Greece.
Bankens sociala roll! Jo, så kan man alltid säga i efterhand när man har ägnat sig åt lyckad spekulation i att statsskuldsräntan kommer att stiga.

Hos Zero Hedge läser jag också att Greklands centralbank kommit med upprepade varningar ända sedan oktober 2008, men att dessa har ignorerats av regeringen. Nu varnar man igen.
The Bank of Greece had issued timely warnings concerning the gravity of the situation:
 • In October 2008, i.e. about a year and a half ago, the Bank of Greece stressed in its Monetary Policy Interim Report that the Greek economy was at a crucial juncture and that, as the global economic situation worsened, the macroeconomic imbalances and structural weaknesses of the domestic economy would become more severe and more difficult to address.
 • In the Monetary Policy Report that followed in February 2009, the Bank of Greece warned about everything that is happening today – stressing, in particular, the possibility of a rise in the cost of borrowing. As that Report stated, “a widening of the yield spread would increase the future burden on taxpayers”.
 • Lastly, in October 2009, the Monetary Policy Interim Report underlined the need to send a clear message to the markets that Greece is determined to implement a multi-year plan of fiscal consolidation and structural reforms.
I detta fall känns det nog inte särskilt kul att kunna säga "Vad var det vi sade". Greklands problem borde heller inte ha kommit som någon större överraskning för finansmarknaderna.

Den grekiska tragedin/komedin fortsätter med nya vinklar varje dag. I förra veckan sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i princip att Grekland får klara sig själva och vägrar de så kan de kastas ut ur eurosamarbetet. Hur nu det skulle gå till - det skulle bli fruktansvärt kaotiskt.

Igår öppnade Europeiska centralbankens (ECB) chef Jean-Claude Trichet för möjligheten att förlänga de slappare reglerna för säkerheter till ECB.
"The European Central Bank does not expect Greek government bonds to be downgraded again, but if they are it might have to reconsider its plan to revert back to pre-crisis collateral rules at the end of this year."
"Vi tror absolut inte att det händer, men om det ändå händer har vi en plan". Det låter som att en ytterligare nedgradering är oundviklig.

Nu i veckan är det EU-toppmöte där man ska försöka sy ihop något slags hjälppaket till Grekland. Ordförandelandet Spanien och även EU-kommissionen under Barroso trycker på för detta. Annars hotar G-Pap med att Grekland tvingas vända sig till Internationella valutafonden (IMF), vilket vore ett svårt nederlag för EMU.

Frågan är också hur långt en IMF-räddning räcker. Grekland behöver mycket pengar bara för att klara de dagliga betalningarna under resten av året. En av standardingredienserna i IMF-krav brukar vara devalvering, men det är ju omöjligt för Grekland. I och för sig har vi ett exempel på devalveringslös IMF-hjälp i Lettland, men Greklands problem är av en annan storleksordning, då statsskulden ligger på nästan 110% av årlig BNP, medan den för Lettland ligger på mer hanterbara 35% av årlig BNP.

Den grekiska salladen är tydligen inte färdigblandad ännu. Vi väntar med spänning på fler ingredienser.

P.S. Titta gärna på Cornucopias genomgång av olika länders statsskulder och budgetunderskott.

[Andra bloggar om , , , , , , ]

5 kommentarer:

 1. Det troliga är att den grekiska banken har sålt CDS:er OTC till amerikanska hedgefonder etc och sedan täckt delar av detta i marknaden, därav statistiken.

  SvaraRadera
 2. JCSuperstar2010-03-23 16:29

  INSIDER

  Frågan är om inte Grekland eller en annan PIIGS skulle kunna ta sig ur sin egna fälla genom att fetspekulera mot sitt eget land genom en statligt ägd bank samtidigt som staten lite oskyldigt kommer med passande pressreleaser som om det vore en VD för ett företag. Steget är inte långt från att fiffla med siffrorna som redan har gjorts och var döms en sådan insider och vem är i så fall ansvarig och vad har dom att förlora? Försten ut att genomföra det hela har ju helt klart störst chans att lyckas och i sit eget land lär dom ju bli nationalhjältar

  SvaraRadera
 3. JCSuperstar> Den totala listade balansen (och det är väl den vi får hålla oss till) i Greklands CDS:er är ungefär 8 miljarder USD. Inte särskilt mkt pengar således, speciellt inte satt i relation till Greklands skuldbörda.. Det är mkt väsen för dessa illikvida CDS marknader med tanke på hur liten omsättning det är. Nu börjar även CDS:er på ett flertal amerikanska stater handlas i större utsträckning. Närmast Grekland är inte oväntat Kalifornien ca 40 bps under Grekland. Jag tror de 4-5 största staterna har ca 17 miljarder i CDS balans just nu att jämföras med Greklands 8.

  SvaraRadera
 4. JCSuperstar:
  Som Anonym 2010-03-23 19.40 säger så är CDS-volymen för t.ex. Grekland bara några procent av totala statsskulden. Glöm inte heller att alla CDS:er måste ha en motpart. Det finns inte en chans att Grekland eller annan skuldsatt nation lyckas med så stor derivatspekulation. Särskilt inte utan att det kommer ut.

  SvaraRadera
 5. JCSuperstar2010-03-23 21:52

  Men det finns ju faktiskt fler instrument än CDS:er som man kan utnyttja till sin fördel, många fler i än global värld. Ni vet katten på råttan...Det finns ju en anledning att P fick snacka med självaste Obama och det var ju nog inte bara för 8 miljarder.
  Men det är o andra sidan ingen djupare studie i konspiration jag har utan bara en tanka som slog mig

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.