2010-03-31

Många dåliga irländska banklån

Igår rapportades att de irländska bankerna behöver ytterligare 32 miljarder euro (43 miljarder dollar) för att klara av dåliga lån. Kostnaden är nästan en femtedel av Irlands BNP. Det blir svettigt för regeringen, som inte hade väntat sig så här mycket.
“Our worst fears have been surpassed,” Finance Minister Brian Lenihan said in the parliament in Dublin yesterday. “Irish banking made appalling lending decisions that will cost the taxpayer dearly for years to come.”
Det verkar dock som om marknaderna anser att det värsta är över för Irlands del och att de tagit tag i problemen och börjat reda upp dem ordentligt. Man har dragit in på löner för offentliganställda och skapat Nama för att ta hand om bankernas dåliga lån på ett vettigt sätt. Igår låg räntan på irländska tioåriga statsobligationer bara 1,39 procentenheter över motsvarande tyska, en klar förbättring jämfört med 2,84 procentenheter i mars 2009. Irland har också fördelen jämfört med t.ex. Grekland att ha tvingats påbörja sin sanering tidigare. En annan fördel verkar vara att irländarna har varit mer ärliga om problemen. Det irländska folket verkar också vara mer medvetna om att det är de själva som försatt sig i denna situation genom att bygga och låna hejdlöst.

Jag oroar mig mer för Storbritannien, som är betydligt större än Irland och där gigantiska finansproblem återstår att lösa.

[Andra bloggar om , , , , ]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.