2011-07-22

En RIKTIG kris i Östafrika

Medan Europa ägnar sig åt skuldkris pågår en riktig kris i Östafrika, som har drabbats av den värsta torkan på 60 år.
Flyktingläger i Kenya och Etiopien är överfulla sedan länge och biståndsorganisationer varnar för att de snart inte kommer att klara av situationen utan mer hjälp från omvärlden.
I Dadaab i Kenya finns världens största flyktingläger - över 370 000 människor har samlats i lägret som är byggt för 90 000.
FN ber om ökade resurser för att hjälpa dem som lider av hungersnöd. Cirka tolv miljoner människor är i akut behov av hjälp. Man tror att tiotusentals somalier har dött i den värsta hungersnöd som drabbat världen de senaste decennierna och Somalias värsta sedan 1991-92, då hundratusentals somalier svalt ihjäl. Troligen kommer livsmedelssituationen i Somalia att förvärras ytterligare de närmaste sex månaderna. Det inrikespolitiska läget i Somalia är som bekant kaotiskt och präglas av laglöshet och strider mellan milisgrupper. Man vädjar nu till al-Shabaab, som kontrollerar stora delar av Somalia, att låta humanitär hjälp få komma fram. Men al-Shabaab håller fast vid sitt förbud för vissa biståndsorganisationer att verka i deras områden.

Över 78 000 somalier har flytt till grannländerna Etiopien och Kenya de senaste två månaderna, men många klarar inte vandringen. Dödstalen bland de somaliska flyktingar som kommer till lägren är många gånger högre än gränsen för en nödsituation. I juni steg dödstalen till 7,4 döda per 10 000 per dag. En krissituation definieras som när dödstalet passerar 1 död per 10 000 per dag och nu är det alltså mycket värre. Hungersnöd brukar deklareras när dödstalet når 2 döda per 10 000 per dag. Flyktingarna lider även av undernäring. 26,8 procent led i juni av svår akut undernäring, vilket borde vara under 1 procent. Framförallt drabbas barn under fem år.

Kenya, Etiopien och Djibouti har också drabbats hårt av torkan, liksom troligen Eritrea, även om dess förtryckarregim försöker hålla tyst om saken. Boskapsskötare i norra Kenya tvingas också fly när deras boskap dör. Dessutom får alltså Kenya och Etiopien ta emot en massa desperata flyktingar från Somalia.

Den som vill ge ett bidrag kan till exempel ge det till Svenska kyrkan, som hjälper till med livsmedelssituationen i Östafrika.

4 kommentarer:

 1. Kanske är dags för en ny Live Aid?

  25 year ago and it is estimated that around £150m has been raised for famine relief as a direct result of the concerts.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Live_Aid

  SvaraRadera
 2. Tror inte riktigt intresset finns för det bland dagens "kändiselit"...

  SvaraRadera
 3. Underbart att du uppmärksammar detta! http://utrotahungern.wordpress.com/

  SvaraRadera
 4. Det blir väl det "klassiska" receptet. Köp mängder med mat sedan skicka in det i landet och på så vis stäva hungersnöden. Sedan lämna landet åt sitt öde för att återkomma vid nästa hungersnöd.

  Istället för att långvarigt satsa på landets egna jordbruk. Och i händelse av hungersnöd först köpa upp de lokala böndernas lager innan man dumpar priserna med mat ifrån väst. Och på så vis göra det möjligt för landet att skapa en egen livsmedels produktion.

  Nuvarande recept har använts länge och inte lyckats så det kanske är dags att tänka långsiktigt och ge bönderna i dessa fattiga länder en chans att leva på sitt yrke.

  Det hela leder till en ond spiral som blir värre för varje gång.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.