2011-07-22

Vilken eurolycka!

Så är då åter Grekland räddat och kan gå vidare mot en ljusare framtid i EU:s varma famn. En samling av EU:s klokaste politiker satte sig igår ner och i sin överlägsna vishet tog de fram ett krispaket till Grekland - det slutgiltiga krispaketet, får vi anta.

Förkroppsligar inte fotografiet ovan själva sinnebilden av paneuropeisk lycka? Våra mäktiga storpolitiker presenterar hjärtligt leende och hållande varandras händer ett räddningspaket. Papandreou representerar det skuldtyngda Grekland, Barroso representerar den välvilliga EU-kommissionen och van Rumpoy representerar... ja, jag kommer inte ihåg just nu vad han representerar, men det är säkert något fint och viktigt. Inte desto mindre symboliskt är att både Barroso och van Rumpoy kommer från två andra av Europas mest skuldtyngda länder - Portugal respektive Belgien. Hela bilden ger en känsla av den gemytliga stämning som troligen har rått på ministrarnas möte igår.

Vissa onda tungor antyder dock att räddningspaketet skulle innebära att grekiska staten gjort konkurs eller ställt in betalningar, men detta är bara elaka bloggare, vars usla påhopp på stackars skuldsatta länder vi inte ska bry oss om. Liknar det faktiskt inte ren mobbning?

Till min förvåning läste jag att det igår kväll återigen varit kaos och protester på gatorna i Grekland, men det kanske beror på att gemene man i Grekland ännu inte nåtts av den glada nyheten om räddningen. Annars hade vi säkert fått se rena karnevalsscener på gatorna när folk firade det hoppfulla beskedet.

Ja, världen är sannerligen på väg åt rätt håll nu. Jag ser även att de segslitna förhandlingarna om USA:s skuldtak ser ut att vara på väg mot en lösning. Låt oss hoppas det för USAmerikanernas skull, så att deras regering kan fortskrida med sin framgångsrika politik av spenderande.

En annan hoppfull nyhet är att de belgiska partierna nu är beredda att föra samtal om regeringsbildning. Det tog dem 13 månader efter parlamentsvalet förra året att komma så här långt, men det måste säkert bero på att de belgiska partiernas stolthet förbjudit dem att alltför förhastat förhandla med sina politiska konkurrenter. På köpet har ju också Belgien slagit rekord i att vara regeringslöst under lång tid och därmed erövrat prispokalen från Irak. Se där - EU och dess medlemsländer går ständigt mot nya rekord!

7 kommentarer:

 1. Denna fars förklaras bäst med sarkasm - och ingen gör det bättre än du...

  SvaraRadera
 2. En av anledningarna till att din blogg är så mycket bättre än Cornucopias är avsaknaden av dumdryg sarkasm.

  SvaraRadera
 3. @09:56 Fast nu var du ironisk va?

  SvaraRadera
 4. Denna bild är helt fantastiskt äcklig. Man brukar ju säga att en bild säger mer än tusen ord. Man kan skriva en hel bok med bilden som näring.

  SvaraRadera
 5. Landsförrädare och grova brottslingar. Högt skall dem hängas.

  Att Belgien inte bildar ngn regering är givetvis ingen slump eller beror på sk "politisk" ovilja eller motsättningar.
  Belgien är ett showcase. Ett mycket viktigt sådant vilket Ni snart kommer att få se.
  Belgien är ett av Europas mest skuldtyngda länder och tillika EU.s "Huvudstad".
  Man kommer använda Belgien b la som ett "utmärkt exempel" när man går vidare det monstruösa EU-projektet och skapar en fiscal union, ett Europas Förenta Stater, vilket är målet.
  Nationalstaterna skall avskaffas till varje pris och vi kan väl villigt erkänna att vi faktiskt redan är där. More or less.

  SvaraRadera
 6. Lysande text. Fullt i klass med Badlands hyena. Det blir ett bokmärke här :)

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.