2011-07-19

Acceptprisindikatorn

Efter att ha skrivit om vår svenska bostadsbubbla tidigare idag tänkte jag nu presentera en ny indikator på hur det står till med bostadsmarknaden. Jag har fått den skickad från trogne läsaren "Makro e kul". Tack, tack! Så här beskriver han sin indikator.
Det senaste halvåret har jag roat mig med att föra statistik över hur många lägenheter i Stockholm, Solna och Sundbyberg som säljs till så kallat acceptpris. Min (inte särskilt kontroversiella) tes är att ju fler lägenheter till acceptpris, desto större skillnader i prisförväntningar mellan köpare och säljare. Vilket så småningom borde leda en nedgång på bostadsmarknaden.
Metodiken är ganska enkel. Jag börjar med att söka efter alla typer av bostäder i Solna, Stockholm och Sundbyberg på Hemnet, och noterar antalet. Sedan kör jag samma sökning, men med nyckelordet "acceptpris". Acceptprisindikatorn blir sedan antalet lägenheter till salu till acceptpris dividerat med det totala antalet lägenheter till salu.
Det finns ett antal anledningar till att jag valt Stockholm, Solna och Sundbyberg. Först och främst för att det är mitt närområde och att jag i en inte alltför avlägsen framtid hoppas köpa bostad här. Den andra anledningen är att fenomenet acceptpris nästan bara tycks existera i Stockholm. Till sist så är det ju i Stockholmsregionen som det finns flest objekt till salu, dvs. här är det statistiska underlaget bäst.
Just nu är acceptprisindikatorn inte särskilt spännande - sommarmånaderna präglas ju av stiltje på bostadsmarknaden. Men givet att det verkade gå lite trögt på bostadsmarknaden i april-juni så är det ju inte otänkbart att det kommer ut en massa lägenheter till hösten, varav en hel del till acceptpris.
(Klicka på diagrammet för att förstora)
Både andelen och antalet lägenheter till acceptpris har alltså ökat under våren. Att andelen sjunker nu på sommaren kan bero på att de lägenheter som ligger kvar på Hemnet nu är de trögsålda. Vi får som sagt se hur det går i augusti-september när bostadsmarknaden brukar vakna till liv igen.

För den som inte vet det så innebär acceptpris att man sätter ett pris som man är villig att sälja till och första presumtive köpare som accepterar detta pris får köpa. Ingen budgivning alltså med åtföljande upptrissning av priserna, vilket tidigare varit regel i Storstockholm.

Läs även Cornucopia om låg omsättning av lagfarter i Karlstad vilket också tyder på att bostadsmarknaden håller på att gå i stå på sina håll.

5 kommentarer:

  1. Fenomenet är vanligare under sommaren än under resten av året, så har det varit under de senaste 10 åren.

    Oftast är det precis som du säger trögsålda lägenheter, ibland sådana som funnits ute till försäljning tidigare under våren och ibland sådana som kommit in direkt från säljare som tror på mäklarnas säljsnack "det är bättre att sälja på sommaren eftersom det är färre som säljer då men många som vill köpa och därför får du ett högre pris" - jo, just det...

    För det mesta inga fynd eller toppobjekt, utan mer åt sekunda hållet; tex bra lägenhet 5 tr i sekelskifteshus men utan hiss och balkong, lägenhet på östermalm men över gården och hälften av lägenhets fönster vetter mot en vägg 5 m bort, osv, osv, osv.

    Hörde det ryktas om att mäklarna ska överge lockpriserna nu i augusti, den som lever får se, men det låter otroligt att de skulle överge en affärsmodell som gynnar dem mycket väl och det utan något som helst tvång...

    Blir spännande att se hur priserna och utbudet ser ut i september, Riksbanken höjer styrräntan igen 7/14 september

    SvaraRadera
  2. Jag kan verifiera denna trend. Kan du publicera grafen i augusti igen?

    SvaraRadera
  3. Surfa in på hultgren.eu/hemnet så kan du få en längre tidsserie på stockholms innerstad. Tror dock att det scriptet slutade fungera för ett par månader sedan när det gjordes en modifiering av hemnet, men de historiska värdena är intressanta att titta på...

    SvaraRadera
  4. Stämmer det inte att acceptpris innebär att det fortfarande kan förekomma budgivning? Skillnaden är att säljaren normalt kan tänka sig att sälja för det utannonserade acceptpriset.

    Ett pris där ingen budgivning sker och säljaren "garanterat" säljer är väl ett så kallat "fast pris"?

    /Tobias

    SvaraRadera
  5. Tobias: det stämmer att budgivning kan förekomma vid acceptpris.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.