2011-07-06

Kina - spökstäder och fastighetsbubbla

I mitt förra inlägg skrev jag.
På den positiva sidan för Kina får vi väga in att det inte verkar som om de omtalade spökstäderna var så allvarliga. En journalist har rest runt i några av dessa och hennes foton visar välfyllda stadsdelar på ställen där Google Maps tidigare visat tomma gator. "Spökstäderna" verkar alltså åtminstone delvis handla om att det tagit längre tid än beräknat innan folk flyttat in.
Detta gällde dock bara två av "spökstäderna", nämligen Changsha i Hunan och Zhengzhou i Henan. Båda dessa är utbyggnader av befintliga städer, som det dock tycks ha tagit ett tag att fylla, då de för ett tag sedan såg tomma ut på satellitbilder.

En läsare tipsade om en sevärd dokumentär från Australiensisk teve om Kinas spökstäder och tomma köpcentrum.

Även Al-Jazira har gjort ett inslag om Ordos i Inre Mongoliet, där man byggt upp en ny stad 30 kilometer från den gamla, men där de nya husen till större delen fortfarande är tomma.

Se även inslag från Bloomberg om spökstäder samt om det jättelika nästan tomma köpcentret South China Mall i Dongguan mellan Hongkong och Guangzhou.

Det tycks alltså som om rapporteringen om kinesiska spökstäder till vissa delar är överdriven, men de finns trots allt och de är stora.

SocGen varnade också nyligen i en rapport för Kinas byggbubbla och att den kan spricka. Sevärt i sammanhanget är också ett inslag om fastighetsbubblan i Shanghai och de sanslösa priser som råder där. 7000 euro per kvadratmeter i ett land där inkomsten per capita är en femtedel av den i Sverige?

Eftersom kineserna aldrig tidigare har upplevt någon liknande prisuppgång på bostäder och andra fastigheter lever de flesta i tron att de är en god investering som alltid ökar i värde. Ett säkert recept för krasch.

4 kommentarer:

 1. Är det någonstans priserna är blilliga i Kina så är det i centrala Shanghai.

  60 000 kr per kvadratmeter i centrala shanghai bästa objekten. Då skall man komma ihåg att Shanghai kommer bli Kinas svar på Tokyo.

  Nu kan man ju iofs få en bra lägenhet nära centrum för 20 000 kr per kvadratmeter.

  Att lägga 2 miljoner för 100 kvadrat i nybyggt område nära centrala Shanghai är en investering som fler svenskar borde göra.

  Som sagt: Shanghai är Kinas motor och kommer växa enormt. Jämför priserna i centrala Shanghai mot Tokyo och det finns bara ett håll - uppåt.!

  SvaraRadera
 2. per capita-siffror ska du akta dig för när det gäller Kina. Fråga dig själv vad snittinkomsten är för Shanghai, bara den staden är större än Sverige. Och fråga dig vad den genomsnittliga bostaden kostar istället? Eller vad är snittpriset på bostäder i Kina? Inte mycket...

  SvaraRadera
 3. Mama:
  Visst är inkomsten högre i Shanghai. Men 63000 kronor per kvadratmeter är dyrt, tycker jag.

  Anonym 2011-07-06 23:18:
  Det är just när folk säger att det bara finns ett håll (uppåt) för priserna som jag börjar ana ugglor i mossen.

  SvaraRadera
 4. Helt fel det där om Shanghai och Tokyo. Av Japans yta är det bara en liten del som är beboelig och de ytor som ännu inte är bebyggda behövs till jordbruk. Det är väldigt ont om mark i Japan och det präglar självklart Tokyo.

  Shanghai kan byggas ut hur mycket som helst. Man kör bara in med bulldozer och jämnar det som finns med marken. Klagar folk så blir det fängelse. I Shanghai är det alltså inte motiverat med Tokyos priser.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.