2011-07-11

Sentimentet vänder på bomarknaden

Idag kom SEB:s boprisindikator, som visar att andelen som tror på fallande bopriser har ökat rejält den senaste månaden, från 22 till 33 procent. Andelen som tror på stigande bostadspriser har samtidigt sjunkit från 51 till 42 procent. Andelen som tror på stillastående priser är oförändrat 20 procent.

Folk har alltså så smått börjat ta till sig att bostadspriserna börjat sjunka, även om det fortfarande bara är en lätt pyspunka. Jag förväntar mig minst en halvering av de reala bostadspriserna de närmaste åren när bostadsbubblan spricker.

Idag kan man också läsa att The Economist anser att Sverige har en av världens mest övervärderade bostadsmarknader.
Bara Hongkong, Australien och Frankrike anses ha mer uppblåsta huspriser. Prisnivåerna beskrivs som farligt höga.
Läs även Cornucopias kommentarer.

2 kommentarer:

  1. Med tanke på hur intutade vi har blivit med att "priserna kan bara gå upp" så tycker jag det har skett en ganska snabb förändring i "mainstream" ändå.

    SvaraRadera
  2. Som vanligt förtjänar det att påpekas att The Economists analys till stor del bygger på så kallade price-to-rent ratios. Och med en svensk hyresmarknad som inte fungerar så är detta knappast en rättvis jämförelse.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.