2011-07-11

EU-eliten - inkompetenta eller lögnare?

Idag handlar det om Grekland igen när EU-ländernas finansministrar möts. Uppdraget är att rädda euron. Verkligheten har äntligen kommit ikapp politikerna nu när man inser att någon form av ordnad omstrukturering av Greklands statsskuld är oundviklig. Frågan är bara hur det ska göras och där är inte finansministrarna ense. De pengar som Grekland nyligen fått räcker dock bara över sommaren, så det måste till ett beslut snart om fortsättningen. Europeiska centralbanken varnar för omstrukturering av Greklands statsskuld och det är inte så konstigt, för det ligger i deras eget intresse. ECB sitter nämligen med stora mängder grekiska statsobligationer som de har stödköpt och skulle de bli värdelösa blir även Europeiska centralbanken bankrutt. Då kan man tala om finanskris.

Grekland har tydligen fortfarande förhoppningar att kunna fortsätta på skuldvägen och ska fortsätta med sina privatiseringsplaner. Jag frågar mig liksom förut vem som ska köpa dessa statliga företag. Grekiska investerare har fullt upp med att försöka få ut sina pengar i landet och det är nog inte många utländska investerare som är beredda att ta risken att investera i grekiska företag. Det är oroligt i landet och nu verkar regeringen vilja skärpa kontrollen över den missnöjda befolkningen.
Regeringen vill nu att alla partier ska granska demonstrationerna, även vad polisen gjorde, och komma överens om nya lagar för demonstrationer och möten.
Militärkuppen närmar sig steg för steg.

Nu tänkte jag påminna om vad EU:s ledare sade i januari 2010, när den grekiska krisen ännu var i sin linda.
Jean-Claude Trichet, chef för Europeiska centralbanken ECB, avfärdar detta [statsbankrutt] som en "absurd hypotes". Jürgen Stark, ledamot av ECB:s direktion, säger att IMF-stöd inte kan bli aktuellt. "Det skulle betyda att länderna utanför euroområdet kan bestämma vilken politik som skulle föras inne i euroområdet". Han påpekar också att enligt EU:s Maastricht-fördrag får inte ett enskilt medlemsland motta finansiellt stöd från ett annat. Jean-Claude Juncker, ordförande i Eurogruppen, ser inte heller någon risk för grekisk statsbankrutt eller uthopp från eurosamarbetet. EU-kommissionären för valuta- och ekonomifrågor Joaquin Almunia säger i en intervju för Bloomberg bland annat att "Greece will not default. In the euro area, default does not exist. There is no bailout problems.".
Det var då inte aktuellt med IMF-stöd till Grekland, men nu har vi det likväl och dessutom till Irland och Portugal. Maastricht-fördraget förbjöd finansiellt stöd från ett EU-medlemsland till ett annat, men det har man också struntat i. Det fanns heller inga "bailout problems", vilket raskt motbevisades. Frågan är om denna EU-elit är inkompetenta eller om de är lögnare. I båda fallen borde de bytas ut. EU:s ledare är just nu i färd med att rasera alla rester av trovärdighet som de någonsin hade. De europeiska folken har redan börjat visa missnöje och det kommer inte att minska.

Hela EU-projektet kommer att falla tillsammans med Grekland, Irland, Portugal med flera. Marknadens oro har nu också spridit sig till ett av EU:s kärnländer - Italien. Frågan är bara hur utdragen processen kommer att bli och hur den kommer att se ut i detaljerna.

2 kommentarer:

  1. De är Kriminella Lögnare och bör behandlas som sådana. Silkesvantar AV.

    The Biggest Financial Fraud In The History.

    SvaraRadera
  2. Hmm, jag är skeptisk. Jag uppskattar Flutes skarpsinniga, ödmjuka och balanserade observationer som inte drar sig för stora slutledningar. Men när det kommer till den europeiska skuldkrisen slår det ibland över i lika halsbrytande dogmatiska och tvärsäkra tongångar som hos en medioker bloggare (eller varför inte som hos en ECB-höjdare i januari 2010?). Om skuldkrisen leder fram till militärkupp i Grekland och EU:s sammanbrott kommer jag givetvis att göra offentlig avbön för den här kommentaren.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.