2011-07-13

Lyckad räddning för Grekland?

Hösten 2009 uppdagades som bekant att Greklands statsskuld var större än vad man tidigare trott och att den tidigare regeringen ljugit. Efter revision från EU visade sig statsskulden den sista december 2009 uppgå till 127 procent av BNP. Efter att först ha sagt "there is no bailout problems" kom under våren 2010 ett räddningspaket för Grekland. Har det haft någon effekt? Var det ett bra räddningspaket? Den sista december 2010 hade Greklands statsskuld stigit till 143 procent av BNP. Den sista december i år väntas statsskulden ha växt till 160 procent av BNP. Visserligen har även BNP sjunkit, vilket bidragit till denna siffra, men framförallt har skulderna stigit. Nedan kan ni se hur statsskulden och BNP har utvecklats de senaste tio åren, samt hur utvecklingen förväntas se ut fram till slutet av 2011.

Har man alltså åstadkommit något positivt för Grekland? Nej, kurvan för statsskulden visar fortfarande inga som helst tecken på att plana ut. Vad värre är, så divergerar den fullständigt från BNP-utvecklingen. Jag anser alltså att "räddningen" av Grekland får ses som ett totalt misslyckande. Meningen var dock inte egentligen att rädda Grekland, utan att rädda de franska och tyska banker som lånat ut till Grekland, eller åtminstone ge dem lite andrum så att de hann att vidta åtgärder för att inte gå omkull om Grekland gjorde statsbankrutt.

Vi kan hursomhelst räkna med att Greklands statsskuld måste skrivas ner rejält för att få stopp på den röda kurvan. Det börjar även EU:s finansministrar inse så smått. Men kommer Grekland att lämna euron? Det finns många som tror det och påpekar att Grekland då skulle kunna devalvera och därmed göra livet enklare. Samtidigt finns det också många som påpekar att Grekland inte skulle få någon nytta av att lämna euron - nackdelarna med det fruktansvärda ekonomiska kaos som då skulle bli i Grekland skulle överväga fördelen med att kunna devalvera. Även jag har ansett att det vore osannolikt att Grekland skulle lämna eurosamarbetet, då det skulle innebära uttagsanstormning mot alla grekiska banker, kravaller, o.s.v.

Idag har SvD en intervju med en ekonom om just eurons framtid och Grekland och han anser inte heller att det finns någon risk just nu, men kanske i längden.
Det finns en ökad risk för att euron försvinner som valuta. Det menar Carl Hammer, chefstrateg för valuta på SEB. Han pekar på att europeiska politiker som vill stödja Grekland gör sig impopulära bland folket. - Om folket säger stopp då blir det också stopp för processen som behövs för att behålla euron.
Med den krisartade utveckling som pågår i Europa menar SEB:s Carl Hammer att vi inte längre kan ha något ”mellanting”.
Han tror att huvudalternativet är mer politisk integration, det vill säga att europeiska politiker tar fler steg mot en politisk union.
[...]
Carl Hammer menar ändå att alternativet, att länder lämnar euron, kan bli mer kostsamt och få stora spridningseffekter. Därför bedömer han det fortfarande som ”ganska osannolikt” i nuläget.
Det kan dock finnas ett scenario som gör att det kan bli fördelaktigt för Grekland att lämna euron. Om Grekland skulle få en skuldnedskrivning av något slag kan detta lätt leda till att folket får panik och går till banken för att ta ut sina pengar. Uttagsanstormning kallas det. De kan också få för sig att börja flytta sina tillgångar från grekiska banker till utländska (vilket i och för sig redan sker). I ett sådant läge måste staten vidta extraordinära åtgärder, t.ex. att stänga bankerna, tillståndsplikt för att skicka pengar utomlands eller begränsningar på hur mycket pengar man får ta ut per vecka. När man redan har en uttagsanstormning på halsen och nödåtgärder vidtagits för att skydda bankerna så kan det egentligen inte bli så mycket värre - landet skulle isåfall redan befinna sig i ekonomiskt kaos à la Argentina 2002. Redan stängda banker skulle vara ett perfekt tillfälle att släppa euron. Men det är en bit kvar till ett sådant scenario. Först måste vi alltså se någon form av förvärrande av Greklands kris med nödåtgärder för att skydda landets banker.

Apropå EU:s PIIGS-kris sänkte Moody's Irland till skräpnivå igår kväll, vilket ledde till ett nytt rekord för räntorna på Irlands statsskuld. Spelet fortsätter...

7 kommentarer:

 1. Eller mer korrekt, Bedrägerierna fortsätter.

  SvaraRadera
 2. Intressant, fascinerande och kusligt att se och höra alla dessa högutbildade och högavlönade ekonomer, finansministrar och politiker på tv som hela tiden i blindo och allt fortare driver hela Europa mot den ekonomiska kollapsen.

  Hur kan de tro att något gott kan komma ur all denna skuldbeläggelse av länder och människor??

  SvaraRadera
 3. Hur mycket kommer Sverige att få betala i slutändan? http://komigenuva.wordpress.com/2011/02/15/anders-borg-ljuger-sverige-tvingas-visst-bidra-till-esm/

  SvaraRadera
 4. Om Grekland devalverar kommer alla grekiska banker kollapsa, de tåler inte en skulduppskrivning i euro. Staten måste ta över alla banker. Frågan är om politisk stabilitet kan behållas i landet eller om militären kommer ta över till och med...

  Dessa risker vet man naturligtvis om och därför är det föga troligt att Grekland lämnar Euron, kostnaden är inte en devalvering, kostnaden är att man stänger ute sig från utlänskt kapital, utländska investeringar etc. Argentina kunde göra detta då man dels hade sin egen valuta och dels hade en export. Grekland har ingen nämnvärd export att mjölka med en devalverad valuta.

  SvaraRadera
 5. Mama:
  Men det scenario jag målade upp var om de grekiska bankerna redan i princip kollapsat. Först då tror jag Grekland lämnar euron. Utestängd från kapitalmarknaderna är man i princip redan.
  Militärkupp i Grekland har jag redan tidigare föreslagit som ett inte otänkbart scenario.

  SvaraRadera
 6. Det här var en mycket bra analys som jag inte glömt. Och nu börjar vi närma oss den sista akten. Så här står det i FT (21/8):

  Greeks act to avert bank failure

  Greece’s four largest banks agreed to take up a €50m convertible bond to help recapitalise Proton Bank, a small lender, the central bank announced this weekend, in what is being seen as an attempt to avert a run on the country’s fragile banking system.
  The deal came ahead of an expected announcement this week that several Athens lenders plan to seek emergency liquidity assistance from the Greek central bank, senior bankers said.
  .....
  The government also made a €100m emergency transfer to Proton. The bank was however unable to pay back €70m of this amount, after depositors removed funds amid reports that Lavrentis Lavrentiadis, its largest shareholder, was being investigated for alleged embezzlement and money-laundering.

  Till detta kommer osäkerheten kring Greklands nya räddningspaket. Inte nog med att semestrarna har fösenat ratificeringen av det i de enskilda eurostaternas parlament, nu har dessutom Finlands bilaterala avtal med Grekland om säkerhet för lånet skapat oenighet inom eurozonen.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.