2014-12-15

Alternativwebben

Allt fler människor får numera allt större del av sitt nyhetsflöde, sin information och sin kunskap från webben. Därmed blir det viktigt att kunna sålla bland det man läser och granska det källkritiskt. För det finns mycket skräp på webben: pseudovetenskap, konspirationsteorier, missuppfattningar, felaktigheter, propaganda, kvacksalveri. Ibland slinker detta skräp in i artiklar i våra mainstream-media också, men framförallt så frodas det på något som jag kallar "Alternativwebben". I den alternativa värld som presenteras på Alternativwebbens sajter ser allting mycket annorlunda ut och går ofta på tvärs mot både sunt förnuft och accepterad vetenskap. Där är vacciner och fluor farliga gifter som myndigheterna påtvingar befolkningen. Där är vete olämpligt som livsmedel. Där sprutas det chemtrails över befolkning och natur i olika lugubra syften. Där är kolloidalt silver ett mirakelmedel som kan bota det mesta, till och med ebola! Där är världens makthavare inblandade i en jättelik konspiration för att skapa en "New World Order" (NWO), en ny världsordning.

Det finns en hel del människor som uppenbarligen tror på mycket av det som skrivs på Alternativwebben och tar det för sanning. Du har säkert själv någon i din bekantskapskrets. Jag har insett att jag har flera bekanta som har Alternativwebben som viktig nyhetskälla, då det regelbundet dyker upp länkar till dessa sajter i mitt Facebook-flöde.

Jag kommer i denna artikel att beskriva dels ett antal viktiga svenska sajter som jag ser som en del i Alternativwebben, dels några internationella engelskspråkiga sajter som hänger ihop med dem. För att inte bättra på dessa sajters "google-poäng" länkar jag till dem via DoNotLink, vilket jag rekommenderar för den som i någon diskussion vill hänvisa till en webbsida men inte bidra till att den får högre rankning i sökmotorer.

Sajterna i Alternativwebben är tätt sammanlänkade med varandra. Ofta refererar de till varandra - "nyheter" och "information" sprids i olika versioner över en stor del av sajterna, tills det ibland blir oklart vilken som är originalkällan.

Länge var Vaken.se (som kallar sig "alternativ nyhetsportal och nätverk för sanning och frihet") epicentrum för den svenska delen av Alternativwebben. Där kan man läsa artiklar om konspirationsteorier, pseudovetenskap, ja allt som är "alternativt" (kolla in deras lista över populäraste artiklarna på sajten för att få ett bra smakprov).

Vaken.se:s ledande roll verkar dock ha övertagits av Newsvoice, ett ambitiöst projekt som drivs av webbproducenten, skribenten, redaktören med mera Torbjörn Sassersson. Mer om honom längre ner. Inget "alternativt" är för tokigt för Newsvoice, som okritiskt publicerar de mest absurda artiklar, så länge de presenterar en verklighetsbild som är ett "alternativ" till den gängse. Ingen konspirationsteori är för osannolik för att skriva om, ingen pseudovetenskaplig teori för orimlig. Många gånger motbevisade "fakta" presenteras om och om igen. Newsvoice har artiklar inom alla områden - "vetenskap", energi, ekonomi, medicin med mera. De flesta artiklar framstår för en sansad bedömare som rent löjeväckande, men det tragiska är att det finns många som tar dem på allvar. En av mina favoriter vad gäller ofrivillig komik är "Teorin om det expanderande jordklotet", som på fullt allvar publiceras under kategorin "Vetenskap". Newsvoice är ett stort projekt och man kan undra hur mycket tid Sassersson lägger på detta, samt hur det hela finansieras.

Att den ryska statliga propagandakanalen RT står och går längst upp på sidan är inte förvånande. RT har överhuvudtaget hög status som "källa" inom Alternativwebben.

En annan "källa" som används flitigt inom den svenska Alternativwebben är Globalresearch.ca, en sajt som presenterar en förvriden "verklighet". Rationalwiki (som för övrigt är en av de bästa seriösa källorna vad gäller information om pseudovetenskap, konspirationsteorier, sekter med mera) säger att "Whenever someone makes a remarkable claim and cites Globalresearch, they are almost certainly wrong".

Vad gäller "alternativmedicin" och pseudovetenskap är NaturalNews en annan favoritkälla inom Alternativwebben. NaturalNews är fientlig till etablerad vetenskap särskilt inom områdena medicin och livsmedel.

Alternativwebbens centralfigur Torbjörn Sassersson blev först känd för hokuspokus såsom "astralresor" och "remote viewing". Han var med i teveserien "Det okända" där hans förmåga till "fjärrseende" testades och Sassersson misslyckades. Han har de senaste åren byggt upp en hel mängd sajter inom Alternativwebben. Med de goda kunskaper han har skaffat sig om hur man för fram budskap på Internet lyckas han få ut en mängd "alternativa" budskap och hjälper uppenbarligen andra Alternativwebbsajter med det också. Som sagt undrar jag hur Sassersson har tid och råd att producera alla dessa hemsidor (varav dock flera inte längre uppdateras).

Bland Sasserssons sajter lägger jag märke till Skeptikerskolan där han presenterar sin syn på hur "skeptiker" genom påstådda maktmedel försöker att förlöjliga och förtrycka den pseudovetenskap och de konspirationsteorier som presenteras på Alternativwebben.

En annan av Sasserssons sajter är Vetenskap och Forskning, en uppenbar känga mot föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF), som på Alternativwebben ständigt utmålas som "den lede fienden" när de kritiskt granskar olika former av pseudovetenskap. På de olika Facebook-forum som är kopplade till Alternativwebben är "voffare" ett skällsord i klass med "rasist" eller "fascist".

Hursomhelst, på sajten Vetenskap och Forskning presenteras "forskning" om "alternativmedicin" såsom homeopati samt om påstått "farliga" saker såsom elektromagnetiska fält och vaccinationer.

Vaccinationer, ja. Sajten Vaccin.Me är central i den svenska alternativwebben. Där presenteras rent hälsovådliga artiklar som försöker att tuta i folk att vacciner är farliga. Alla aspekter av alla vaccin verkar enligt denna sajt vara rent gräsligt farliga. Att vacciner har räddat oss från hemska sjukdomar såsom smittkoppor, tyfus och polio bortförklaras på olika vis. Sajten är inte oväntat byggd av en viss herr Sassersson, även om han inte är redaktör, utan bara står för det tekniska.

Vad gäller elektromagnetiska fält finns den ökända Strålskyddsstiftelsen, som sprider skrämselpropaganda om hur farliga mobiltelefoner, WiFi med mera skulle vara. Det är lätt att slå hål på deras argumentation, ibland bara genom att tillämpa den grundläggande kunskapen om att strålning avtar med kvadraten på avståndet. Denna organisation sprider bland annat sin skrämselpropaganda till skolor och föräldrar, vilket lett till flera förvirrade strider, nu senast i Åtvidaberg. Den statliga Strålsäkerhetsmyndigheten har för övrigt reagerat på att Strålskyddsstiftelsen har ett namn som är förvillande likt.

En intressant påkostad sajt är Canal 2nd Opinion, som presenterar Webbteve och artiklar om ungefär samma ämnen som Vaken.se och Newsvoice. Vem som står bakom denna ambitiösa satsning är hemligt, men det ska visst vara någon som lystrar till förnamnet "Tomas".

Så finns tidningen 2000-Talets Vetenskap (med redaktören Bo Zackrisson) som bland annat skriver om vad de kallar för "kontroversiell och nedtystad kunskap". Med tanke på hur spridda de förvillelser de skriver om är på nätet, så skulle jag knappast säga att det handlar om något som är nedtystat. Denna tidning trycks på papper (och har även en del artiklar på sin webbsida), men har till stor del samma innehåll som Alternativwebben i allmänhet: chemtrails, kolloidalt silver, alternativmedicin, vaccinskräck med mera.

Sajten Kostdemokrati är också en sajt som fokuserar på pseudovetenskap och konspirationsteorier inom områdena livsmedel och medicin.

En bedräglig sajt är nättidningen Nya Dagbladet, en osalig blandning av seriösa nyheter och en hel del artiklar om pseudovetenskap och konspirationsteorier.

En spännande sajt fylld av allehanda konspirationsteorier är Blueshift.

En sajt som fokuserar på konspirationsteorier inom ekonomi är Kristoffer Hells Rädda Sverige, som dessutom tar upp andra "obligatoriska" konspirationsteorier såsom 9/11 och chemtrails.

Föreningen Humanism & Kunskap har ett namn som är en uppenbar känga till föreningen Humanisterna. Mest verkar det handla om olika "paranormala" fenomen och annan vidskepelse.

En annan intressant sajt på Alternativwebben är Vetapedia som skapats som en reaktion på att många artiklar på Wikipedia presenterar en syn på olika ämnen och personer som Alternativwebbens folk inte gillar. De presenterar därför dels sådana personer och företeelser som de anser vara viktiga, men som inte kommer med i Wikipedia på grund av dess regler, dels finns där "alternativa" beskrivningar av olika personer och företeelser, som presenterar pseudovetenskap och konspirationsteorier i en positiv dager. Här och var på Alternativwebben framkommer synen att föreningen VoF styr och censurerar Wikipedia med järnhand. Det framgår inte klart vem som står bakom Vetapedia, men jag har mina aningar...

Det är rent fascinerande att studera sajterna på Alternativwebben, men också skrämmande. Här finns så mycket vilseledande "information" som folk faktiskt tror på och dessutom uppenbarligen en del människor jag känner. Ibland får dessa artiklar mer spridning och delas på sociala medier av folk som inte vet vad dessa sajter är för några, utan kanske luras av deras ytligt vederhäftiga framtoning.

För internationella engelskspråkiga sajter finns oftast möjligheten att leta på RationalWiki och där få bekräftat att de tillhör "Alternativwebben", men de svenska sajterna är för små för att finnas med där. Därför är det bra att ha en lista över dem. Ovan har ni början till en sådan lista. Om ni får er tillskickat en länk till någon av dessa sajter kan ni med största sannolikhet förstå att det är felaktigheter som presenteras där. Sedan kan ni välja om ni orkar ta argumentationen med den som skickat länken eller om ni väljer att bara ignorera skräpet.

Har ni läsare några fler tips på spännande sajter inom Alternativwebben? Använd som sagt helst DoNotLink.com för att referera till dem.

31 kommentarer:

 1. Okej, då kommer här en till: www.whatreallyhappened.com. På den sidan finns dessutom länkar till massvis med andra alternativa nyhetsförmedlare.

  SvaraRadera
 2. "Där är vete olämpligt som livsmedel." Du får ta och svartlista kostdoktorn.se också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kostdoktorn är lite fanatisk ibland, men jag har inte sett någon artikel om att vete skulle vara farligt i sig. Däremot förespråkar han ju att man ska skära ner på kolhydraterna, vilket vete innehåller en hel del av.

   Radera
 3. Hur är det med Zero Hedge.........?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Zero Hedge funkar bra. De "sticker ut hakan" mycket, men har man läst ZH ett tag så ser man genom det och då är det faktiskt intressant information där, definitivt sånt som vanlig media aldrig skulle bry sig om. Beror kanske på vilka artiklar du syftar på också?

   Radera
 4. Fast det är sjukt svårt att vederlägga Michael Riveros teori om Big Bang. Man är ju inte kosmolog, men man får väl tro Stephen Hawkins. Å andra sidan finns det mycket annat märkligt också, parallella universum etc. Rörigt det här.

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Jag ser flera problem med det här inlägget. Till att börja med blandar du äpplen och päron. Även om Globalresearch.ca har vad man kan kalla en konspiratorisk världsbild, så är artiklarna ofta författade av aktiva akademiker och håller relativt hög kvalité. Vaken.se och andra sidan är ju kvällstabloid för konspirationsentusiaster och kan i bästa fall jämföras med en Aftonbladet för alternativ media. Det är oseriöst att klassa dessa siter som likvärdiga. Det är som att jämföra Neo eller Access med Expressen.

  Du verkar dessutom klassa alternativmedia som felaktig av den enkla anledning att de har en alternativ världsbild. När du utan vidare belägg avfärdar dessa så verkar det som du själv vet vilka teorier som är verkliga. Hur ver du det? Har du efterforskat alla i detalj och jämfört olika källor mot varandra? Historien bjuder ju på flertalet, verkliga och vedertagna, konspirationer som faktiskt skett. Det här ett vanligt problem inom skeptikerrörelsen, där egentligen allt alternativt är felaktigt för att det inte passar in i en vedertagen mall. Jag är själv aktiv forskare (inom teoretisk fysik) och stör mig dagligen (nåja) på organisationer som VoF och motsvarande (givetvis stör jag mig på idiotiska konspirationsteorier också, men de åtnjuter inte samma respekt inom det intellektuella etablissemanget).

  På något sätt finns det väl en hierarki av trovärdighet inom alternativa teorier. Nu har jag inte efterforskat de flesta i detalj, men exempelvis chemtrails verkar ju rätt osannolikt. Om någon nu förgiftar luften så skulle väl förövarna även förgifta sig själva? Kollodialt silver som du nämner hamnar väl kanske någonstans mitt i mellan. Verkar ju finnas en hel del som upplever positiva effekter av det, men samtidigt verkar det problematiskt för forskningen är begränsad (tror jag åtminstone, kan inte säga att jag undersökt saken). Att helt avfärda 9/11-rörelsen är och andra sidan oseriöst. Oavsett vem eller vad som låg bakom så har sanningsrörelsen (i brist på ett bättre ord) upptäckt många problematiska och direkta motsägelser inom den officiella versionen. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att den officiella versionen är fel, men visar åtminstone på en häpnadsväckande inkompetens hos tidigare administration i att förhindra katastrofen, beivra finansiärer och generellt rätta till de problem som lät attacken ske i första hand.

  Inom många etablerade skribenter upplever jag generellt en intellektuell arrogans som är för dogmatisk och begränsande för att kunna kallas genuint vetenskaplig. Nu menar jag inte att peka finger åt dig, utan pratar mer allmänt om attityden gentemot alternativa beskrivningar.

  Merci, P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klassar inte sajterna globalresearch.ca och vaken.se som "likvärdiga". Däremot delar de en hel del typ av innehåll. Den förstnämnda är ju oerhört mycket mer välskriven, men jag ser inte de "aktiva akademiker" du nämner. Har du några exempel?
   De sajter jag nämner i artikeln är självklart väldigt olika, men de delar en mängd drag, teman och teorier, vilket gör att de faller inom samma grundkategori.

   Radera
  2. Hej.

   Tack för svar. Några exempel är Prof. Petras och Chossudovsky. En annan person är Dr. Craig Roberts fd ass. secretary of the Treasury for Economic Policy (utsedd av Reagan). Jag tycker läser själv Globalresearch till och från och tycker den håller hög kvalité. Visst att de inte delar etablerad medias världsbild, so be it. Det är inte en anledning att diskvalificera dem per automatik.

   I och med att jag själv rör mig i den akademiska världen bör det kanske tilläggas att en akademisk titel inte på något sätt kvalificerar en för ett rationellt intellekt. Några av de största idioter jag träffat har haft doktorstitlar :)

   Trevlig Söndag,

   P

   Radera
  3. Jo, du har rätt i att det finns professorer som skriver där. Men att sajten håller hög kvalité?! Osaklig och konspiratorisk är vad den är!

   Radera
  4. Det är möjligt att utbudet inte faller dig i smaken, men att säga osaklig är felaktigt. Jag håller med om att den är konspiratorisk men jag ser inte det som något problem. Hellre för konspiratorisk än för lite, vilket ofta är fallet i mer etablerad media. Egentligen borde man utgå ifrån att ALLT är en konspiration till motsatsen är bevisad. Jag är besviken på att skeptikerrörelsen inte väljer att ha denna utgångspunkt (snarare verkar de göra tvärtom).

   Radera
 6. Om man ska vara ärlig så får man nog inse att mänskligheten, som art betraktad, inte går att lita på. Beviset är hela den industriella, globala civilisationen, som vi försöker driva vidare med allehanda svartkonster, varav den mest iögonfallande är tron på evig ekonomisk tillväxt, där vi tror att vi blir rikare genom att förbruka vårt verkliga och enda hem, naturen själv.
  De röster som försöker visa på dårskapen i detta har uppenbarligen inte kunnat ändra riktningen, vilket också visar att vi, som art betraktat, är slavar under våra genetiska egenskaper, precis som myror som frenetiskt fortsätter att bära hem sina barr till stacken även sen den blivit söndersparkad.

  Evolutionen har aldrig, av helt naturliga skäl, kunnat inplantera i våra hjärnor en genetisk förståelse av termodynamikens lagar, de som många utan egen kunskap svepande hänvisar till men sällan förklarar, men som kan förklara vår väg mot undergången (om man bara kan övervinna sin religiösa tro på att det aldrig är kört för människan).

  Vi kan alltså inte, som art, hållas ansvariga för den oreda vi ställt till på planeten men det hindrar inte naturen från att, med hjälp av det naturliga urvalet, fullfölja sitt värv och befria sig från den störning vi utgör. Hade inte naturen fungerat på detta vis, hade den aldrig kunnat överleva i miljarder år.
  /Robban

  SvaraRadera
 7. Wow, lite kul när en klasskamrat under hela uppväxttiden dyker upp som centralgestalt inom alternativwebben. Jag visste att han var med i "Det okända" men det här...
  Nu måste jag botanisera lite djupare inom det här "träsket" ;-)
  Tack, Flute !

  SvaraRadera
 8. Bland svenska sajter som prånglar ut peudovetenskap har vi även Stockholmsinitiativet, som numera kallar sig "Klimatupplysningen". De har några etablerade forskare, dock inte inom klimatvetenskap, i sin styrelse. Signaturen P har rätt i att en doktorstitel inte garanterar förnuft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker snarare Uppsalainitiativet står för galenskaperna i detta sammanhang.

   Radera
  2. Dan Gmark: Jodå, jag har inte kommit till del 2 ännu. Där tänkte jag ta upp bland annat Stockholmsinitiativet.

   Radera
 9. Ganska humoristiskt. Har på känn att det finns proportionellt fler besökare på t.ex flutetankar och t.ex cornucopia som har influerats av konspirationsteorier än på "main stream media"sidor. Man kan ju fråga sig varför? Det är väl därför cornucopia och flutetankar nu och då sänder ut dessa varningar ��.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är humor. Men allvarligt talat så är vi kanske några stycken som tenderar att ifrågasätta etablerade sanningar och därför gillar att läsa bloggar som kommer med nya vinklar på världen därute. Några av oss tenderar att bli skeptiska till allt som påstås i vanliga media och börjar lita på "Klimatupplysningen" i stället. Eller använda den naiva argumentationen "Hur VET du att det inte är så?" som här nedan.

   Radera
  2. Det finns också en annan sida. Den som skriver något om klimatet brukar snabbt få en kommentar av en “klimatförnekare”. I det här fallet tog det en timme och nio minuter. Det finns folk som håller koll på vad som skrivs om dem på nätet. Sverigedemokraternas hemsidor är också en del av “alternativwebben” med sina påståenden om att media och politiker döljer “sanningen” om “invandrarna”. Men går man in och kritiserar SD:s trixande med statistik och påståenden om “det muslimska hotet” så är det genast någon som rycker ut till försvar för trixandet. Andra som jag av erfarenhet vet håller koll på vad som skrivs om dem på bloggar och kommenterar snabbt är företaget TeliaSonera och staten Israel. Så jag ska inte skriva om Israel och Gaza, Telia och sega uppkopplingar eller SD och Björn Söder. Det blir för mycket jobb att svara på alla kommentarer. Dessutom är det off topic och ger Flute ett gott skäl för att stryka denna kommentar.

   Radera
  3. Sidor från SD med anhang kommer jag till i senare del också. Så kommentaren är definitivt relevant för ämnet.

   Radera
 10. RT innehåller en del propaganda, men har i gengäld många bra inslag bl.a om ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, visst finns det bra saker även på RT. Ibland intressant med annan vinkel på nyheterna, precis som med Al-Jazira.

   Radera
 11. Flute, du verkar tro att du sitter på "sanningen", du vet vad som är rätt och fel. Att tänka på för dig är att många har "sanningen" att Peak oil är galenskap och att de som pratar om detta bär folie-hattar.

  Du sågar hokuspokus såsom "astralresor" och "remote viewing". Hur VET du att detta inte fungerar? Vad har du för bevis? Tänk om du har fel.. Tänk om själen finns..

  /En som har åsikter men är öppen för omvärdering

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur jag vet att det inte fungerar? Jag har inte sett något som pekar på att det skulle fungera.
   Har du någonting som pekar på att "astralresor" och "fjärrskådning" skulle vara verkligt?
   Den som hävdar något sensationellt har kravet på bevisbörda på sin sida.
   Om jag hävdar att jag kan levitera är det upp till mig att bevisa det.

   Radera
  2. "Jorden måste vara platt eftersom jag inte sett att den är rund" ansåg många. De hade inte sett något som pekade på att jorden var rund, därför var detta tvärsäkert fel.

   Den som uttalar sig om hur DET ÄR. Den som anser sig sitta inne med SANNINGEN bör lämpligtvis också sitta med bevisbördan. Att bara säga att man inte "sett något som pekar på att det skulle fungera" är bara tyckande.

   Radera
  3. Som sagt - den som hävdar något sensationellt som strider mot hur världen brukar uppföra sig, till exempel att man kan se genom en vägg (fjärrskådning), har bevisbördan på sin sida. Annars håller jag nog på det som min erfarenhet säger mig, nämligen att det inte går att se genom väggar.

   Radera
 12. Har du provat att använda något annat än dina fysiska ögon för att se genom väggar? Nä, jag tänkte väl det. Du kanske skulle våga utmana dina redan inlärda åsikter lite mer. Det kanske finns människor som upplever saker om du inte än lyckas uppleva... Vem har då rätt och vem har då fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det har jag provat, men inte sett några övertygande indicier på att det skulle fungera.

   Radera
 13. http://vineyardsaker.blogspot.se/
  Denna web är prorysk och ger enligt min mening nyttiga infallsvinklar på striden mellan USA/EU och Ryssland. Main stream media i Sverige är ju hopplöst enkelsidig i sin propaganda mot Ryssland och bör av den intresserade vägas upp med "the Saker", RT, m.fl.

  SvaraRadera
 14. Var är konspirationerna som handlar om ekonomi.
  Guldbaggar sprider konspirationer om en kris för att sälja guld.
  Bitcoins, och fler pyramidbedrägerier.

  Vilket är sant riksbankens hemsida neoklassisk ekonomi eller konspirationerna runt alternativa ekonomier.
  Kan du nämna en enda konspirationsteori om ekonomi som är sann.

  Lägg till konspirationer om ekonomi.

  Bedrägerier för att komma över folks pengar finns överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bedrägerier för att komma över folks pengar finns överallt." Visst är det så, och ett av de största bedrägerierna är klimatbluffen, att det skulle vara människans utsläpp av koldioxid som är orsak till en eventuell uppvärmning av jorden.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.