2014-12-12

Mer kris för USA:s skifferolja

Igår hade Bloomberg en artikel som talar klarspråk om hur USA:s centralbank Federal Reserves näranollränta skapat en bubbla i skifferoljeproducenterna.

Sedan början av 2010 har energiföretag i USA tagit upp 550 miljarder dollar i obligationer och lån, vilket de kunnat göra tack vare att Federal Reserve tryckt ner ränteläget inte bara med näranollränta utan även genom kvantitativa lättnader. Därutöver tillkommer såklart alla pengar som tagits in i nyemissioner. De nedtryckta räntorna har uppmuntrat investerare att satsa pengar i obligationer med hög avkastning. Hög avkastning innebär som bekant hög risk och CreditSights förutser nu att så många som åtta procent av skräpobligationerna i energibranschen kommer att drabbas av inställda betalningar nästa år.

Det senaste halvåret har dock låneräntorna för energibolag stigit snabbt - räntan på skräpobligationer har stigit från 5,7 procent i juni till 9,5 procent nu, vilket är den högsta nivån på över fem år. Detta orsakas förstås av oljeprisets snabba fall. Den amerikanska WTI-oljan har fallit omkring 45 procent i pris sedan toppen i juni.

De högre räntorna och det lägre oljepriset gör som jag påtalat förut att oljebolagen inte längre satsar lika mycket på nya borrningar. Därför tar de inte heller några nya lån och minst tre energiföretag har redan i år skjutit upp planerade obligationsutgivningar på grund av det högre ränteläget.

Att skifferoljebolagen stoppat borrningarna är också uppenbart för den som uppmärksammade nyheten i förra veckan att antalet borrningstillstånd fallit med 40 procent från oktober till november. Om några månader kan vi därför räkna med att även antalet borriggar minskar kraftigt i USA, vilket i sin tur drabbar de företag som hyr ut dessa.

Eftersom skifferoljebrunnars produktion faller tämligen snabbt kommer också de stoppade borrningarna att inom kanske ett år leda till lägre oljeproduktion i USA.

Investeringar i skräpobligationer som skulle ge hög avkastning visar sig nu vara surdegar. De som investerade i Energy XXI, som fått in över 2 miljarder dollar på obligationer de senaste åren har till exempel fått se värdet på sina obligationer sjunka med 40 procent sedan september i år.

Många av företagen i USA:s skifferoljebubbla har också negativa kassaflöden. Exempelvis spenderar Midstates Petroleum 1,15 dollar på borrning för varje dollar de tjänar på att sälja olja och gas. Deras obligationer har halverats i värde sedan början av september.

Vi som har varit med ett tag känner igen fenomenen med negativa kassaflöden, nyemissioner och företag som lever på lån från IT-bubblan runt år 2000. Ett skräckexempel i dagens skifferoljebubbla är Sanchez Energy, som aldrig har haft ett positivt kassaflöde - även detta känns som ett eko från IT-bubblan.

Den riktigt allvarliga likviditetskrisen för energiföretagen kommer troligen i mars eller april, när bankerna räknar om hur mycket de får låna på sina kreditlinor baserat på värdet av deras oljereserver. Detta förstås förutsatt att oljeprisets trend inte plötsligt, hastigt och oväntat vänder uppåt.

Krisen för USA:s skifferolja drabbar inte bara inom landet. Även Australiensiska Red Fork Energy har drivits till konkurs på grund av sina satsningar i amerikansk skifferolja och skiffergas.

Skifferoljan bekräftas allt mer som en nu sprucken bubbla och det är tydligt att denna bubbla har blåsts upp av USA:s evigt bubbelblåsande centralbank Federal Reserve.

6 kommentarer:

 1. Tack för ett bra inlägg. Det är spännande och skrämmande att följa vad som sker.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra inlägg. Men jag tror att skifferoljebolagens produktion börjar minska efter årsskiftet (och då även USA:s totala oljeproduktion). Skifferoljebolagen kommer att få extremt svårt med nya lån och då gäller det att snarast dra in på ALLA kostnader inkl. nya borrningar för att försöka överleva tills att oljepriset går upp igen.

  SvaraRadera
 3. ...och när oljepriset sedan går upp igen kommer det att strypa den skuldtyngda ekonomin igen.
  Världen blir sig aldrig mer lik igen. På med bältet!

  SvaraRadera
 4. Efterfrågan på Hummerbilar ökar stort nu när bensinen är billig.

  SvaraRadera
 5. Hej Flute. Du verkar ha koll på shaleoil i USA. Jag trodde Jag hadde det också. Tills Jag läste detta ur SEB´s senaste veckobrev:
  Vi får ofta frågan vad kostnaden för skifferolja är i USA, eftersom man ser många olika uppgifter på det. Det som gör det svårt
  att svara på frågan är att tekniken utvecklas med ca 30% effektiviseringsgrad per år. En kostnad på 60 dollar för två år sedan
  kan alltså pga effektivitetsförbättringar vara 29 dollar per fat i år. Geologin spelar också roll, t ex hur djupt skifferlagret ligger. SEB Veckobrev råvaror 4 (38)
  Olika fält har olika kostnadsnivå i USA. Så det går inte att svara entydigt vad kostnaden för att utvinna skifferolja är just nu. US DOE säger dock att den redan i år är ett par dollar billigare än konventionell olja att utvinna i USA.
  ???
  Har Vi missat nåt här eller är det SEB´s råvaruanalytiker så rökt nåt olämpligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att många av oljebolagen har redan gjort sina investeringar, där kostnaden att utvinna är högre. Det är endast på nya anläggningar du hittar de högre effektivitetsgraderna.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.