Avkastningskurvan visar vilken ränta man får på olika löptider för exempelvis statsobligationer. Normalt är räntan på kortare löptider lägre än på längre, eftersom längre löptider innebär större risk för oväntade händelser. Om räntan på kortare löptider är högre än för längre löptider betyder det att investerarna ser en risk för betalningsproblem i närtid. Detta kallas för "inverterad avkastningskurva".
Igår gick avkastningskurvan för grekiska statsobligationer över i inverterat läge då räntan på treåriga grekiska statsobligationer steg högre än räntan för tioåriga. Båda räntorna steg men den treåriga steg snabbare. Detta är första gången det inträffar sedan maj 2013, då avkastningskurvan för grekiska statsobligationer övergick i normalläge för första gången på omkring tre år.
Den inverterade avkastningskurvan orsakas förstås av den politiska osäkerhet som plötsligt dykt upp i Grekland. Idag har avkastningskurvan blivit ännu mer inverterad.
Räntorna på grekiska statsobligationer stiger och smittar även av sig på de portugisiska, italienska och spanska.
Den grekiska börsen gick ner 11 procent igår och har fortsatt neråt idag till omkring 18 procents total nedgång sedan i måndags.
Som jag och många andra länge har påpekat så är inga problem lösta i Europa, de har bara sopats under mattan. Välkomna tillbaks till eurokrisen!
Jag noterar för övrigt att grekiska centralbankens hemsida (www.bankofgreece.gr) ligger nere just nu, troligen på grund av överbelastning.
Hållbarhet hos skandinaviska möbler: Så håller de längre
18 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.