2014-12-28

Vitryssland i medieskugga men intressant

Det händer som vi alla vet en massa viktiga saker både i Sverige och världen, men ett land som tycks ha hamnat i medieskugga just nu är Vitryssland (Belarus), men även där händer intressanta saker. Vitryssland är som ni säkert känner till en skendemokrati eller diktatur (Freedom House räknar landet som Europas minst demokratiska), där president Aleksandr Lukasjenko styrt med järnhand sedan 1994. De flesta val har ogiltigförklarats av observatörsorganisationen OSSE. Yttrandefriheten är i Vitryssland kraftigt inskränkt, liksom mötesfriheten. Situationen vad gäller mänskliga rättigheter är generellt dålig i detta fattiga land.

Det enda positiva som kan sägas om Vitryssland är att de försöker medla i Ukrainakonflikten. Det kan dock ifrågasättas hur opartiska de är som medlare, då Vitryssland är nära lierat till Ryssland.

För den som vill veta mer om Vitryssland är den nyligen släppta boken "Bruksanvisning för diktatorer - en berättelse om Belarus och Europas första moderna diktator" av Sveriges främsta Belaruskännare Martin Uggla säkerligen ytterst läsvärd.

För att övergå till vad som just nu händer i Vitryssland, så har landet självklart drabbats av de ekonomiska problemen hos grannen i öst och största handelspartnern Ryssland. 19 december chockhöjde Vitrysslands centralbank styrräntan från 24 till 50 procent och införde en 30-procentig avgift på alla köp av utländsk valuta.

Samtidigt visar Vitrysslands styrande upp bristande ekonomisk bildning när de inför priskontroller. Detta då prisinflationen i år beräknas bli drygt 17 procent och man vill stävja vidare prisinflation. Vitrysslands styrande ignorerar alla historiska exempel som visar att priskontroller aldrig är bra utan har dåliga effekter såsom svart marknad och varubrist. Det lär säkerligen bli så även i Vitryssland.

Lukasjenko har också sagt att han framöver kommer att kräva att Ryssland betalar för sin import från Vitryssland (främst livsmedel och jordbruksmaskiner) i hårdvaluta såsom dollar eller euro. "Vi skulle för länge sedan ha krävt att Ryssland även betalar oss i hårdvaluta" sade Lukasjenko. En hård framtoning mot storebror i öst, som dock är i linje med ett på senare tid kyligare förhållande mellan de två länderna. Det är troligen så att Lukasjenko fått kalla kårar av Rysslands expansionistiska tendenser den senaste tiden, framförallt efter annekteringen av Krim från Ukraina. Vem vet när Vitryssland ska stå på tur för ryssarnas expansionspolitik.

Igår genomförde diktatorn Lukasjenko en utrensning i de politiska leden när han oväntat och utan närmare förklaringar avskedade centralbankschefen, premiärministern och flera andra ministrar. Nästa år planeras ännu ett (riggat) presidentval, vilket säkerligen kommer att beledsagas av protester som slås ner brutalt liksom vid tidigare val.

Samtidigt besökte Vitrysslands utrikesminister Iran för att stärka de ekonomiska banden mellan dessa två länder.

I försök att kontrollera befolkningens tillgång till information har Vitryssland infört en censurlag för webbsajter från och med 1 januari och vissa regimkritiska sajter tycks redan ha blockerats.

P.S. Vitrysslands huvudstad Minsk ligger närmare Stockholm än vad Bryssel gör...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.