2014-12-29

Internetbank leder till påtvingad konsumtion

Hemma har jag en dator med Windows XP, som fortfarande fungerar utmärkt, trots att den har några år på nacken. Nu möts jag dock när jag ska logga in i Internetbanken av följande meddelande. Liknande meddelanden får man även hos övriga banker.
Ditt operativsystem Windows XP stöds inte längre av Microsoft. Därför skickar Microsoft inte längre några säkerhetsuppdateringar, vilket gör din dator sårbar för säkerhetsrisker och virus.
På grund av detta har Handelsbankens support inte möjlighet att hjälpa kunder med Windows XP gällande tekniska problem vid inloggning.
Under en övergångsperiod kan du logga in med kortläsare utan sladd, men även denna möjlighet kommer att upphöra. För att även fortsättningsvis kunna använda våra tjänster behöver du uppgradera ditt operativsystem.
Min dator uppfyller visserligen systemkraven för Windows 7 och Windows 8, men det är tveksamt om jag vill genomgå den trassliga process som en uppgradering verkar vara (dessutom avråder exempelvis PC World från att slösa tid och pengar på det), så enda rimliga alternativet är därför en ny dator. Vill man kunna använda sin Internetbank tvingas man alltså att köpa ny dator då och då. På detta sätt tvingar bankerna och Microsoft folk att köpa nytt! Påtvingad konsumtion!

Jag kan fortfarande trots meddelandet logga in på min Internetbank, men det är väl bara en tidsfråga tills det inte fungerar längre. Då får jag väl övergå till den klassiska metoden att fylla i betalningsorder på papper och skicka in det. Måste nog gå till bankkontoret och fråga hur det fungerar nuförtiden.

Ännu värre är förstås att mitt BankID inte längre fungerar. Jag uppmanas att installera nytt BankID, men på BankID:s hemsida står det så här.
Ditt operativ Windows XP stöds inte. Microsoft har slutat med support för Windows XP, vilket bl.a. innebär att inga nya säkerhetsuppdateringar skickas ut. Av den anledningen stöds inte XP längre som plattform för BankID säkerhetsprogram. Vi rekommenderar därför att du uppdaterar till ett nyare operativsystem eller går över till att använda Mobilt BankID istället.
Så var det med det. Jag kommer därför att återgå till papper i mina kontakter och korrespondens med Skatteverket och Försäkringskassan. Det var kul så länge det fungerade elektroniskt!

27 kommentarer:

 1. Grattis! Och hur gör man om man inte heller har lust att bränna stålar på en iCrap med tillhörande dataabonnemang? Har alltid stört mig på bankernas förmåga att tvinga in kunderna i olika tekniska lösningar där man som kund förväntas stå för både kostnader och strul.

  SvaraRadera
 2. Jag uppgraderade min gamla dell laptop till windows7 av bla ovan nämnda skäl. Det kostade strax över 900kr att köpa en sk OEM licens. Om man ska följa reglerna kring den licensen så får den bara installeras på en ny dator. Vill man köpa en licens som man får installera på valfri dator så kostar det kring 2kkr. Skandalöst dyrt tycker jag

  SvaraRadera
 3. Måste göra lite reklam för Swedbank. Dels för att deras internetbank fungerar med Linux, men framförallt att deras bankapp för android är helt fenomenal. Tillsammans med mobilt bankID så är det supersimpelt att betala räkningar via e-faktura.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Byt bank och byt OS!

   Radera
  2. Då funkar troligen även Handelsbankens internetbank med Linux, eftersom de båda använder BankID. Finns alltså ingen orsak att byta bank, däremot OS. Ska fundera på saken, men det är ett visst jobb förenat med att byta OS.

   Radera
  3. Verkar som BankID slutar med Linux-support eller rättare sagt förhindrar Linux då det fungerat tidigare:
   http://support.bankid.com/sv/supportbankidcom/mitt-bankid-fungerar-inte/Systemkrav/
   Linux Ubuntu 32-bit 10.04 och senare
   Stödet för Linux upphör att fungera succesivt under 2014.

   Radera
  4. Efter en snabb koll så verkar följande gälla:

   BankID som är det som gäller för de flesta om inte alla banker har spärrat Linux, Windows XP samt Windows i virtuell miljö.

   Net iD är Telias alternativ. Telia har själva slutat ge ut e-legitimation utan hänvisar till Skatteverkets ID-kort som innehåller e-legitimation. För att få detta måste man fysiskt gå till ett Skattekontor.

   Möjligheten för mig just nu på resande fot är att antingen köpa ny dator med ny Windows vilket antagligen blir Windows 8.1 eller gå över till papperskopior. Det får bli papperskopior även för mig...

   Radera
  5. Ett alternativ är att behålla XP och installera Ubuntu Linux på en sticka eller extern USB-disk och boota från den när du ska göra bankärenden. Att installera nyare windows på en urgammal burk är inte att rekommendera då de kräver mycket minne och snabb modern maskin. Det kan även bli problem med annan gammal hårdvara som printer och så.

   Radera
  6. Det kommer inte heller hjälpa eftersom BankID tagit bort stödet för Linux nu. Vill man köra med vanligt BankID så är det Windows Vista eller senare alternativt OS X 10.7 eller senare som gäller nu. Mobilt BankID fungerar för närvarande på smartphones men begränsningar lär nog komma till dessa också (inte rootad telefon, inte moddad osv).

   http://support.bankid.com/sv/supportbankidcom/Mitt-BankID-fungerar-inte/Systemkrav/

   Radera
 4. Swish är smidigt har jag hört. Vilken utrustning behövs?

  SvaraRadera
 5. Med tanke på att en Windows licens inte är så billig så är ett alternativ till att uppgradera datorn att köpa en Android surfplatta och sköta bankaffärerna på den. Går att hitta hyfsade plattor för en tusenlapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plattor för en tusing håller inte för dåliga hel tenkelt, minst Tab 4 om det skall funka utan strul

   Radera
 6. Du behöver inte ersätta ditt nuvarande operativsystem, du kan skaffa ett till. Du kan sedan välja vilket du vill använda när du startar datorn.

  Du kan ha det andra OS på samma disk - om du har tillräckligt utrymme. (Partitionera hårddisken: googla om du inte känner dig hemma på begreppen)

  Om du väljer gratisalternativet med Unix (Ubuntu är populärt och lättanvänt och ser ut som Windows) kan du ha det på en separat disk, tex en USB-sticka (du kanske har en USB-sticka liggandes som du inte använder full ut?).

  Som jag ser det är kanske Ubuntu den enklaste vägen då du kan testa om det funkar med banken och annat som du kan vilja använda det till, samtidigt som som du behåller allt som det är under utprövningstiden (eftersom din nuvarande XP ligger orörd).

  Det finns mycket på internet om detta om du känner att du rör dig in i områden som du inte har full koll på: video för dom som gillar det, text för de som gillar det, enkla instruktioner och avancerade akademiska diskussioner för de som gillar sånt.

  Här är länken för Bank-ID för Ubuntu OS
  https://install.bankid.com/FileDownloader?fileId=Linux


  Berätta gärna för oss hur det går, det vore intressant för oss att läsa här på din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara att de bara stödjer Ubuntu och spärrar alla andra distar, jag får följande svar från BankID vid klick från deras sida:
   "BankID säkerhetsprogram kan inte installeras
   Din plattform Linux 64-bit stöds inte. Här hittar du information om vilka plattformar som stöds."

   Jag får dock hem filen som du länkar till så ska testa att installera denna.

   Radera
  2. Det var version BISP-4.19.1.11663 som jag fick hem på Linux-länken. När jag kollar med BankID så får jag svar att version 6 krävs och att Linux 64-bitars inte stödjs. Ska testa att installera Ubunti 32-bitars i virtuellt för att se om det fuingerar även ifall Windows XP/7 verkar vara spärrat för virtuell miljö och BankID version 6...

   Radera
 7. Det är egentligen inte Handelsbanken utan BankID som har ändrat reglerna. Det gäller alltså de flesta banker. Jag är själv drabbad då 64-bitars Linux inte heller fungerar längre (fungerade förut...). Det går inte heller med Windows XP i VirtualBox eller Windows 7 i virtuell miljö (som jag har som jobbets "dator"). Dessa är spärrade också. Vill inte installera över min Linux-burk med Windows 7 eller Windows 8.1 bara för att få BankID att fungerar. Kommer börja leta efter banker som ger ut e-legitimation utan att gå via BankID och byta till någon av dessa. Hoppas det finns någon...

  SvaraRadera
 8. Använd mobilt bankid för att logga in.
  Extremt praktiskt och går då att logga in med alla datorer.
  Har du ingen smartphone går det att köpa för 5-600kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Mobilt BankID ersätter inte vanliga BankID vid alla tillfällen. Jag har stött på tillfällen där jag har kunnat komma in och se mina uppgifter med mobilt BankID men när det kommer till signering så krävs jag på vanligt BankID.

   Radera
 9. Flute, du har lurats in i "systemsäcken" som alla vi andra, där "avstigning" är nästintill omöjligt om en vill kunna fungera i samhället. Nu är du fortfarande ung och vital och kan göra ett val- uppdatera och glida vidare med en fortsatt fast kostnad för att fortsätta kunna fungera som en god medborgare. Det komplexa samhället breder ut sig och knyter oss allt starkare till en pågående kollaps, där trenden är kristallklar. Ansvaret och kostnaden för att bara en god medborgare ligger på dig, inte på företagen eller myndigheterna. Känner olust och oro inför vad som komma skall! Gott Nytt år förresten!

  SvaraRadera
 10. Samma sak med TV-apparater…nu snart också alla radioapparater. Ingen har frågat om vi vill ha förändringen - alla blir bara intvingade i det. Partipolitikerna hjälper branschen för att hålla igång börsen…(tillväxt, tillväxt,, tillväxt) - och vi hjälper gammelpartierna genom att ge dem våra dyrbara röster "med öppna mandat" att göra precis vad de vill med skattepengarna. Sååååå….tja, rätt åt oss!

  SvaraRadera
 11. Flute, jag råkade ut för precis samma dilemma strax innan Jul. Som Anonym 2014-12-29 17:32, löste jag det genom att skaffa en gratis mobilapp med bank-id. Då spelar det ingen roll vilket OS eller vilken dator man använder, helt suveränt! I övrigt håller jag med om de enorma problem alla "uppgraderinger" skapar.

  SvaraRadera
 12. Man blir trött men det går att komma runt ganska billigt. Personligen har jag inte köpt någon ny komplett dator sedan jag köpte min första PC för bra många år sedan. Sedan dess har jag pö om pö bytt låda, moderkort, processor osv. När prylarna börjar bli slöa kan man ofta köpa en större processorkylare och överklocka processorn en bra bit. Vad gäller OS så kan man självklart köra Ubuntu eller en alldeles oäkta, olaglig nedtankad fulversion av Windows.
  Idag går det utmärkt att köpa ett uppgraderingspaket för strax runt 1000-lappen och installera själv, med prestanda som duger alldeles utmärkt för vanliga kontorssysslor och enklare spel.

  Detta kräver lite intresse men det är inget svårt och man lär sig snabbt, kunskapen betalar för övrigt av sig snabbt. Jag antar att peak oil & försämrat världsläge kanske ser till att höja elektronikpriser de kommande åren varför lite datateknisk händighet inte är dumt att besitta.

  SvaraRadera
 13. Försökte installera BankID på XP för drygt ett år sedan. Rena skämtet. Först pratade jag med "support". Fattade väldigt lite. Sedan blev jag kopplad till "teknisk support". Fattade vad jag pratade om men kom bara med dumma förslag. Slutligen fick jag ett nummer till Skellefteå. Fick ett tips. Funkade inte. Ringde igen och fick prata med en annan person. Fick ett tips som uppenbarligen inte skulle hjäöpa. Pratade ett tag med honom och till slut medgav han att BankID inte fungerade speciellt bra.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.