2014-12-28

Negativ ränta övervägs i Danmark

Jag skrev för någon månad sedan om hur tyska banken Skatbank inför negativ ränta på konton med stora tillgodohavanden. Nu kryper den negativa räntan närmre Sverige, då danska banker överväger negativ inlåningsränta.

Lågränteekonomin som skapats av centralbankerna skapar problem. Förutom negativ ränta är det även så att vid låga räntor så görs det många felinvesteringar. Verksamheter som egentligen inte skulle vara lönsamma blir det på grund av det låga ränteläget.

När kommer negativ ränta till Sverige?

3 kommentarer:

 1. Kan någon förklara hur det kan vara så svårt att skapa inflation.
  Är risken med QE bara att det skulle kunna skapa inflation?
  Varför inte få bara ösa på och eliminera den svenska statsskulden?
  Eller satsa på stora lönsamma investeringar som betalas med sedelpressarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brist på lönsamma investeringsmöjligheter. Eftersom pengar till övervägande delen idag skapas som krediter krävs förutom att bankerna är villiga att ge ut krediter även att någon är villig att skuldsätta sig.

   Radera
  2. Men är inte QE precis tvärt om?
   Staten löser in lån med nytryckte pengar.
   Borde vara lönsamt eftersom den som har kontanter får 0% ränta av staten.
   Varför då inte ösa på med QE tills alla lån är betalda?
   Efter det måste man så klart försöka hitta investeringar för att kunna fortsätta hålla tryckpressarna igång. Men då räcker det väl med en lönsamhet som ger en avkastning >0. Om det inte går att hitta då har vi verkligen problem.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.